07 august 2016, 10:00 views 6756
În orașul Leova va fi edificat bustul sculptorului Idel Ianchelevici
07 august 2016, 10:00 views 6756

În orașul Leova va fi edificat bustul sculptorului Idel Ianchelevici

Bustul sculptorului Idel Ianchelevici va fi edificat în orașul Leova. O decizie în acest sens a fost luată, astăzi, de către Cabinetul de miniștri.

Potrivit Hotărârii de Guvern, bustul va fi instalat în parcul orășenesc din strada Mitropolit Varlaam, orașul Leova. Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare a bustului și a lucrărilor de amenajare a terenului aferent vor fi asigurate din contul bugetului orașului Leova, precum și din surse financiare provenite din donații și sponsorizări.

Sculptorul și pictorul Idel Ianchelevici s-a născut la 5 mai 1909 în orașul Leova și a decedat la 26 iunie 1994 în Maisons-Laffite, Franța. Este unul dintre principalii reprezentanți ai sculpturii figurative clasice ai secolului XX. A lăsat o operă sensibilă și puternică, a cărei caracteristică definitorie este umanul. Omul interiorizat, frământat de întrebări. Sculptorul a creat o operă imensă: oraşul valon La Louviѐre şi suburbia Parisului Maisons-Laffitte găzduiesc muzee ce îi poartă numele, cu peste 300 de sculpturi ale artistului şi 4000 de desene. Muzeele de artă din Bucureşti şi Galaţi îi expun lucrările, iar creaţiile sale monumentale sunt răspîndite în toate colţurile lumii.

Sursa: gov.md

Keywords:

sculptor , Leova , guvern

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.