Ultrasonograf 4D la Şoldăneşti (Video)

Ultrasonograf 4D la Şoldăneşti (Video)

Premieră medicală în nordul ţării. Spitalul din oraşul Şoldăneşti are un ultrasonograf în format 4D extrem de performant. Aparatul medical a fost achiziţionat în cadrul unui proiect finanţat de Guvernul Japoniei.

Locuitorii din raionul Şoldăneşti nu au avut ocazia, până acum, să facă investigații cu ajutorul unui aparat atât de performant.

Ultrasnograful de ultimă generaţie a simplificat considerabil munca medicilor.

"La aparatul vechi era foarte greu să facem o concluzie pentru că vizualizarea nu era prea bună. Aveam dubii la consultaţii. Când venea vorba de consultaţii mai exacte, trimiteam pacienţii la centrele diagnostice la Chişinău. La aparatul acesta nou vizualizarea este foarte, foarte bună şi pacientul este mulţumit", spune medicul imagist Mariana Calugher.

Aparatul costă peste un milion de lei şi a fost procurat cu sprijinul guvernului japonez.

"Noi am avut o mortalitate destul de înaltă. Pricina era malformaţiile congenitale. La aparatele vechi se scăpau multe patologii. Şi pricina de bază aceasta totuşi a fost, ideea de aici s-a pornit cu aparatul, ca să putem depista toate anomaliile născute ca să prevenim mortalitatea infantilă", a explicat directorul Spitalului raional Şoldăneşti Veaceslav Palii.

În ultimii cinci ani, pentru procurarea echipamentelor medicale în Spitalul raional din Şoldăneşti, au fost cheltuite 17 milioane de lei.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
3516 locuitori

Opaci este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Opaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3516 oameni. Satul Opaci a fost menționat documentar în anul 1670.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.