13 december 2013, 10:21 views 13169
13 december 2013, 10:21 views 13169

Teleneşti: Biserica din Scorţeni aniversează 100 de ani



Una dintre cele mai mari biserici din Republica Moldova sărbătoreşte 100 de ani de la prima sfinţire. Chiar dacă nu se încălzeşte şi necesită reparaţie capitală, ea mai adună şi astăzi zeci de credincioşi la sărbători, relatează Mesager.

Prima biserică care aduna la slujbe mirenii din Scorţeni a fost una din lemn şi datează încă din anul 1700. Prima piatră de temelie a actualei biserici, construită în acelaşi loc, a fost pusă în 1906. Construcţia locaşului s-a terminat în 1913 şi a fost sfinţit cu hramul Minunile Arhanghelului Mihail care se sărbătoreşte şi pînă în prezent pe 19 septembrie.

Făcută în semnul crucii, biserica din Scorţeni este una dintre cele mai impunătoare locaşuri sfinte din Moldova. Clopotniţa, care se află în interiorul bisericii, este la o înălţime de 36 de metri. Clopotul principal, adus din Rusia, cîntăreşte mai mult de jumătate de tonă.

„A slujit din 1913, pînă în 1959, cînd a fost închisă de regimul totalitar. Din 59, pînă în 1988 a fost închisă, şi de atunci pînă în prezent funcţionează sfînta biserică", spune protoiereul Mihail Ili.

Ultima reparaţie capitală a bisericii din Scorţeni s-a finisat în 1992, atunci cînd a fost şi restabilită conform canoanelor originale pictura locaşului. La resfinţire au participat și rudele ctitorilor locaşului sfînt, stabilite în România după 1944.

În ultimii ani biserica a fost jefuită de două ori. Din fericire cele mai vechi şi însemnate icoane au rămas neatinse. Ca şi acum 300 de ani, biserica adună la fiecare sărbătoare credincioşii nu numai din localitate dar şi din satele vecine.

Source: trm.md

Keywords:

localitati , biserica , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
97 locuitori

Săghieni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 97 de oameni. Satul Săghieni a fost menționat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.