29 november 2020, 14:00 views 3914
Tinerii din regiunea transnistreană, care-și fac studiile la Chișinău, obligați să facă teste COVID-19 la întoarcerea acasă
29 november 2020, 14:00 views 3914

Tinerii din regiunea transnistreană, care-și fac studiile la Chișinău, obligați să facă teste COVID-19 la întoarcerea acasă

Tinerii din regiunea transnistreană, care-și fac studiile la Chișinău sau la alte instituții de pe malul drept al Nistrului, sunt obligați de așa-zisele autorități din regiune să-și facă teste COVID-19, din cont propriu, la întoarcerea acasă. Rezultatele testelor sunt cerute la așa-numitele vămi din regiune.

Biroul Politici de Reintegrare a solicitat înlăturarea cât mai grabnică a impedimentelor în calea circulației nestingherite a studenților și a elevilor, ținând cont că în a doua decadă a lunii decembrie curent va începe sesiunea de iarnă în instituțiile universitare.

„Această practică creează presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor Republicii Moldova, instituie noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului inalienabil la educație, sunt elementele ce au fost expuse și într-un demers expediat de negociatorul principal în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Chișinău către reprezentantul politic al Tiraspolului", se arată în demersul emis de instituție.

Biroul Politici de Reintegrare remarcă că Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a dispus toate măsurile necesare pentru instruirea corectă a cadrelor didactice, elevilor și a studenților, prevenirea și excluderea riscurilor de răspândire a focarelor de infecție în instituțiile de învățământ, iar prin hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost instituite reguli și norme conforme exigențelor OMS de respectare a cerințelor sanitar-epidemiologice și de protecție individuală a cetățenilor, cu asigurarea unei monitorizări permanente din partea organelor de drept abilitate.

Totodată, instituția îndemnă tineretul studios de pe ambele maluri ale Nistrului să se informeze permanent asupra recomandărilor și normelor aprobate și aduse la cunoștința publicului de către OMS, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, autoritățile naționale de profil și să asigure respectarea cu responsabilitate a cerințelor de securitate pentru ocrotirea sănătății individuale și publice.

Source: diez.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.