23 july 2015, 10:15 views 14476
O locuitoare a satului Sevirova a deschis unica din sat moară și o fabrică de ulei (Foto)
Photo: provincial.md
23 july 2015, 10:15 views 14476

O locuitoare a satului Sevirova a deschis unica din sat moară și o fabrică de ulei (Foto)

O locuitoare a satului Sevirova, din nordul Moldovei, a deschis unica din sat moară și o fabrică de ulei, după ce a câștigat un grant în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", cu susținerea Uniunii Europene.

Istoria Alinei, tinerei mame și întreprinzătoare din satul moldovenesc, este un exemplu care demonstrează cum ajutorul european, schimbă spre bine viața oamenilor din diferite colțuri ale țării noastre.

Grantul de 15000 de dolari

Alina Morozan are 33 de ani, ea s-a născut și a crescut în satul Sevirova, raionul Florești, situat în nordul Moldovei. Un an în urmă, Alina a cîștigat un grant în cadrul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii". Ea a fost una din cei 40 de tineri intreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului, care au câștigat cîte un grant în valoare de 15000 de dolari,primind fiecare și câte un consultant personal pentru a începe sau a-și dezvolta propria afacere .

Alina a decis să deschidă o moară și o fabrică de ulei, unicele în satul Sevirova și în raza de 20 km împrejur.

„Despre program a aflat tatăl meu din primăria locală. Din păcate, tata nu se potrivea după vârstă și mi-a dat idea mie. Eu eram atunci în concediu de maternitate, copilul avea 8 luni și eu am acceptat."

Pentru crearea unui bussines-plan, înregistrarea oficială, procurarea utilajului și reparația clădirii, s-au dus doar cinci luni.

„Consultanții și specialiștii m-au ajutat foarte mult, pe parcursul întregului proiect au fost făcute seminare, m-au ajutat în scrierea bussines-planului, m-au ajutat cu sfaturi. Printre consultanți au fost și juriști, și marketologi, și specialiști în domeniul agriculturii"- povestește Alina.

Doi în unu

Pe data de unu august moara și-a deschis ușile și oamenii au început să vină. Cineva aducea un sac de materie primă pentru prelucrare, alții veneau din satele vecine cu un camion, pentru a prelucra toată roada.

Dintr-o sută de kg de semințe de floarea soarelui se obțin 40 l de ulei. Omul plătește nu pentru produsul gata, ci pentru cantitatea de materie primă prelucrată. Deasemenea, la moară se poate prelucra și porumbul, din care se obține făina sau hrana pentru animale. O sută de kg de porumb în cîteva ore se transformă în 80 kg de faină de porumb, 10 kg de crupă de porumb și 10 kg de resturi. Achitarea se efectuiază, la fel, pentru materie primă, 100 de kg vor costa 50 de lei.

Cel mai mult lucru, respectiv și venit, este toamna. „Am avut un record în luna octombrie a anului trecut"- își amintește Alina – „Noi atunci lucram în două schimburi, de la patru dimineața până la zece seara. În schimb, am avut cel mai mare venit lunar – 15000 de lei!".

„Avem în plan să deschidem un atelier de ambalare pentru a realiza produse finite. Pentru aceasta trebuie să răsădim câteva hectare cu floarea soarelui și să echipăm încăperea. Planificăm să producem ulei ecologic. Posibil, nu va fi la nivel de intreprindere, însă acesta va fi mult mai ieftin și mai bun decât acela care se vinde în magazine", afirmă Alina. Deocamdată, nu sunt bani sufuicienți pentru a realiza această idee, dar femeia este încrezută că peste câțiva ani, își va putea extinde afacerea din banii proprii.

Cea mai bună publicitate – sînt clienții satisfăciți

În sat, cea mai bună publicitate – sunt clienții satisfăciți, care recomandă moara noastră rudelor și cunoscuților săi.

Clădirea în care este acum situată moara și fabrica de ulei, aparține familiei Alinei încă din anii '90. Până a câștiga grantul, clădirea era pustie. Acum „Moara lui Timofeici", cum au numit bussinesul tinerei mame în sat, este deschisă pentru toți locuitorii satului Severova și alte opt sate din împrejurimea lui.

„Oamenii pot veni la noi oricând, aici întotdeauna este cineva la schimb, afirmă Alina. „Am avut noroc, deoarece tatăl meu este un adevărat profesionist în agricultură, care întotdeauna mă ajută și i-mi dă sfaturi când am dubii".

Alex

Pregătirile pentru lansarea bussinesului a mers în paralel cu educarea fiului. Alina își crește fiul singură de la două luni. Alina este farmacist, a absolvit universitatea de medicină „N.Testimițeanu", până la concediu de maternitate a lucrat în farmacie.

„După ce l-am născut pe Alex, peste două luni am devenit mama singură. Atunci credeam că singura cale de a-l pune pe picioare este să plec peste hotare pentru a câștiga bani"- povestește femeia. "Acum însă despre schimbarea locului de trai nu poate fi nici vorbă. Nici nu-mi pot închipui cum ar putea copilul să crească departe de mine."

La întrebarea „A cui este moara?", Alex care acum are doi ani răspunde: „A mea!". El cunoaște cum lucrează fiecare mașină, îi place să se joace cu făina proaspătă și practic nu face mofturi. „Trebuie să vrei, trebuie să ai un scop și să știi pentru ce o faci"- își finisează povestirea Alina. „Poate cineva are nevoie de o afacere pentru beneficii, dar pentru mine aceasta a fost o salvare. Eu am făcut și continui sa fac toate acestea pentru a-mi crește fiul în satul și țara natală. Chiar dacă peste hotare aș câștiga de zece ori mai mult, mai important este că sunt acasă, cu părinții și copilul".

Proiectul pentru susținerea tinerilor întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului, a fost realizat prin asistența Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", care este finanțat de Uniunea Europeană și face parte din Programul de dezvoltare al ONU din 2009. Scopul general al programului – susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale rîului Nistru prin implicarea autorităților locale, comunitatea de afaceri și a altor parteneri-cheie de pe ambele maluri.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1007 locuitori

Glinjeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Glinjeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1007 oameni. Satul Glinjeni este atestat documentar la 20 aprilie 1554.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.