Satul Lopatnic – 453 de ani de istorie

Satul Lopatnic – 453 de ani de istorie

Lopatnic este un sat şi comună din raionul Edineţ. Lopatnic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aşezat în partea de Nord-Vest a Republicii Moldova pe malul rîului Prut. Satul Lopatnic este situat la 25 km de oraşul Edineţ și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni.

Satul Lopatnic din ținutul Hotin este menţionat documentar pentru prima dată într-un document din 29 iunie 1570, cu denumirea de Lopatinți, fiind întărit de către Bogdan Lăpușneanu lui Macri, vătaf de Lopatinți, părțile din acest sat fiind cumpărate de la Ioan și Oanciul. Următoarea mențiune a satului se regăsește în cartea lui Gheorghe, pîrcălab de Hotin, datată cu 9 iunie 1604, prin care se adeverește că o parte din Lopatinți s-a dat lui Borodaci, vătaf de Lopatinți, pentru o datorie. Peste un an, în 1605, domnitorul Ieremia Movilă poruncea slujitorilor săi să cerceteze hotarele satului, ca urmare a plîngerii lui Miron care cumpărase o parte din sat și era strîmtorat de răzeși. În 1640 nepoatele lui Grigore postelnic, Marica și Agahia vindeau pămînturile lor din Lopatinți.

Părți din moșia satului Lopatinți s-au aflat în proprietatea clucerului Ionaşcu, cu acte de întărire de la Antonie Ruset Voievod. La începutul secolului XIX satul îi aparţinea lui Tudorache Ciurea. În 1859 localitatea avea 90 de gospodării cu 478 de locuitori.

În 1958 în satul Lopatnic a fost găsită o comoară, din care s-au păstrat 28 de monede din secolele XVI-XVII.

Pe teritoriul satului activează Asociaţia obştească „Viitorul”, fondată în anul 2005. Fiind o asociaţie a părinţilor şi pedagogilor, a cîştigat un proiect cu suportul financiar FISM (707 mii lei dintre care 602 mii au fost alocate de FISM şi 105 mii - contribuţia locuitorilor şi administrației publice locale), prin care s-a realizat o reparaţie capitală a gimnaziului din sat.

În anul 2006 primăria a cîştigat concursul naţional „Pentru un Făt-Frumos şi Sănătos” lansat de IDIS „Viitorul” şi UNICEF-Moldova, localitatea beneficiind de un minigrant în sumă de 1000 $ SUA. Aceşti bani au fost alocaţi la crearea unui centru pentru viitoarele mame şi copii pînă la vîrsta de 6 ani. Centrul „Voinicel” a fost deschis în incinta grădiniţei de copii.  Copiii beneficiază de serviciile centrului, unde este amplasată o sală de gimnastică şi o sală de ocupaţii după interes.

Keywords:

sat , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
1914 locuitori

Pecişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Pecişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 33 km de orașul Rezina și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1914 oameni. Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.