08 september 2022, 14:00 views 3568
Discuții între Chișinău și Moscova privind depozitul de la Cobasna: Există înțelegerea de a-i schimba statutul
Photo: noi.md
08 september 2022, 14:00 views 3568

Discuții între Chișinău și Moscova privind depozitul de la Cobasna: Există înțelegerea de a-i schimba statutul

Discuțiile dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Federației Ruse cu privire la soarta depozitului de muniții de la Cobasna au fost puse pe pauză, după declanșarea războiului din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de către Valeriu Mija, secretar de Stat la ministerul Apărării, pentru Europa Liberă.

Oficialul a precizat că există însă, înțelegerea de a schimba statutul depozitului.

”Ministerul Apărării al Federației Ruse a apelat la autoritățile Republicii Moldova în 2019-2020 pe acest subiect. Cred că, COVID-19 a extins perioada de coordonare. Am avut anumite consultări în formatul ministerului de Externe, ministerului de Externe al Federației Ruse, s-a comunicat mai mult prin scrisori și prin oficiul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău. Există înțelegerea ca statutul depozitului să fie schimbat, se referă la muniții. Pentru că majoritatea munițiilor au deja 30 de ani de păstrare, 80%-90% sînt depășite. Adică ele nu pot fi funcționale, mai mult, unele din ele nu pot fi transportate, căci poate reprezenta risc. Acțiunile din 24 februarie au stopat procesul, dar există înțelegerea, ca atunci cînd războiul va lua sfîrșit, acest subiect va fi pus la discuții. Nu există decizie politică”, a declarat Mija.

Depozitul de la Cobasna este cel mai mare depozit militar din Europa de Est și se află la doar 120 de km de Chișinău. Depozitul a fost înființat în 1949, acolo fiind stocate o mare parte a munițiilor după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. În perioada 2001-2004, Misiunea OSCE a asistat și monitorizat distrugerea și scoaterea din R. Moldova, de către Federația Rusă, a 456 de echipamente militare, inclusiv tancuri și tunuri grele, precum și alte 242 de echipamente.

De asemenea, a asistat și monitorizat la scoaterea a 22 de mii de tone de muniție din depozitul de la Cobasna. Se stimează că în prezent, la depozitul de la Cobasna sunt aproximativ 20 de mii de tone de muniții.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.