30 january 2019, 12:17 views 10395
Cauza morții în masă a peștilor din lacul de la Congaz
30 january 2019, 12:17 views 10395

Cauza morții în masă a peștilor din lacul de la Congaz

A devenit cunoscută cauza morţii în masă a peștilor din lacul de acumulare de la Congaz.

Comentînd situația privind moartea în masă a peştelui din acest lac, șeful Agenției pentru Protecția Mediului din Comrat, Evgheni Șevcenko, a subliniat că „arendaşii au rănit peștele în timpul pescuitului".

El a menționat că, în prezent, arendaşul lacului Congaz este o societate pe acțiuni.

„Arendaşii efectuau pescuitul prin metoda subglacială. Ei au tras năvodul și au dat peste un stol prea mare de pește. Cînd l-au tras spre țărm, nu l-au tras cu mîna, ci cu ajutorul mecanismelor, aşadar peştele de la marginea stolului a fost traumatizat și pur și simplu sufocat. Ei au tăiat năvodul, încercînd să elibereze peştele ca acesta să plece înapoi, dar peștii erau deja răniţi. În această perioada, peştele şi aşa nu este prea activ, este astenic, deoarece nu este suficient oxigen. Asta este toată problema. Nu a existat nici o epizootie, nici o otrăvire chimică a peștilor", a explicat Evgheni Șevcenko, citat de portalul Gagauzinfo.MD.

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului a subliniat că „o astfel de ridicare a peștilor la suprafață a fost înregistrată doar în locurile în care chiriașii au tras peştii".

„Noi, împreună cu cei de la Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor, am cercetat întregul perimetru al lacului și în acest moment nu mai există alţi pești morţi în afară de locul unde au fost cei pescuiţi. Printre acei pești erau şi vii. Este greu de spus cîte tone de pești au fost vătămate", a adăugat Evgheni Șevcenko.

Potrivit lui, arendaşii au primit instrucțiunile necesare pentru curățarea lacului de peștele mort.

Source: noi.md

Keywords:

pesti , Congaz

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
31 locuitori

Sagaidacul de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 19 km de oraşul Criuleni şi la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 31 de oameni. Satul Sagaidacul de Sus a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.