24 september 2021, 15:00 views 2575
Moara de vînt din satul Gaidar va fi restaurată după mulți ani în care a avut ușile închise
24 september 2021, 15:00 views 2575

Moara de vînt din satul Gaidar va fi restaurată după mulți ani în care a avut ușile închise

Moara de vînt din satul Gaidar, construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea, își va redeschide curînd ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea acesteia, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

„Schițele de proiect pentru restaurarea morii de vînt din satul Gaidar au fost deja elaborate, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural. Obiectivul reabilitării morii de vînt este păstrarea tuturor elementele originale. Evaluarea stării și condițiilor actuale ale morii de vînt a constatat că o mare parte din elemente sînt funcționale. Unele urmează a fi restaurate sau conservate, iar altele înlocuite cu piese noi, însă păstrînd autenticitatea”, anunță PNUD.

În urma procesului de restaurare și conservare, moara de vînt va deveni din nou funcțională. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar cîteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie.

„De asemenea, moara de vînt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primăria locală. La această etapă este anunțat concursul public la care pot participa companiile care ar putea efectua lucrările de restaurare și conservare. Compania va fi selectată în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD.

Moara de vînt din satul Gaidar a fost construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat pînă în anul 2005. Asemenea mori de vînt mai sînt patru în toată Republica Moldova, iar dintre acestea doar cea din Gaidar este în stare bună, comparativ cu celelalte. Unicitatea morii de vînt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Moara de vînt din satul Gaidar face parte din un program comprehensiv de restaurare și conservare a zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii” (2019-2023), implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
503 locuitori

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.