28 february 2015, 10:24 views 14276
Afaceri noi lansate într-un sat din nordul ţării
28 february 2015, 10:24 views 14276

Afaceri noi lansate într-un sat din nordul ţării

Locuitorii satului Larga din Briceni nu mai au nevoie să plece în centrul raional pentru a-şi soluţiona problemele cadastrale sau notariale. Serviciile respective sunt prestate acum şi în incubatorul de afaceri deschis în localitate, de altfel primul din Republica Moldova deschis într-o localitate rurală. Contactată de IPN, administratoarea incubatorului, Elena Bejenari, a declarat că numărul rezidenţilor este în creştere, în incubator fiind deschise până acum 8 afaceri.

Pentru locuitorii din Larga, dar şi pentru cei din satele vecine, s-a deschis un salon de fumuseţe. Totodată, sătenii îşi pot repara încălţămintea la cizmăria din sat, iar cei care vor să înveţe engleza o pot face la cursuri organizate tot aici. De asemenea, pot practica boxul şi lupte libere. În incubator este deschis şi un atelier de reparaţie a hainelor şi unul de confecţionare a pernelor şi a lenjeriei de pat decorative. S-au adresat agenţi economici şi cu propunerea de a presta servicii de reparaţie a electrocasnicelor.

Rezidenţii plătesc în primul an 30% din costul pentru arenda încăperii, adică 12 lei pentru un metru pătrat. Diferenţa este acoperită din bugetul localităţii. Rezidenţilor li se acordă gratuit echipament tehnic, acces la internet, telefon/fax, calculatoare. Întreţinerea încăperilor şi consumul de lumină de asemenea nu-i costă nimic. În al doilea an, rezidenţii achită 50% din arendă, iar în al treilea 80%. Dacă doresc să continue afacerea după 3 ani, costul de arendă trebuie achitat 100% sau 42 de lei pentru un metru pătrat.

Incubatorul este situat chiar în centrul localităţii şi este accesibil pentru toţi. „Nu aveam frizerie în sat şi cizmărie, lumea repara pe acasă, inclusiv şi hainele. Acum avem şi spaţiu pentru nunţi, care de asemenea este foarte binevenit. Totodată, s-au creat 20 de locuri de muncă", a mai spus administratoarea incubatorului.

Incubatorul de Afaceri Larga a fost creat în cadrul unui proiect implementat de către ADR-Nord, din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională. Incubatorul acoperă un spaţiu de 1400 de metri pătraţi, care a fost renovat şi dotat cu tehnica necesară în cadrul proiectului.

Source: www.ipn.md

Keywords:

business , Moldova , localitati

Comments

 (1)
  • #1 Marra Reply Quote selected
    Ну и название, инкубатор, глупее не могли придумать, от одного названия воротит.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1601
Populația:
2840 locuitori

Zguriţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Zguriţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 22 km de orașul Drochia și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2840 de oameni. Satul Zgurița a fost menționat documentar în anul 1601.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.