13 july 2019, 12:00 views 4353
Circa nouă sute de gospodării din raionul Cahul vor beneficia de apă potabilă
13 july 2019, 12:00 views 4353

Circa nouă sute de gospodării din raionul Cahul vor beneficia de apă potabilă

Lucrările de construcție a rețelelor interioare de aprovizionare cu apă în comuna Lebedenco din raionul Cahul recent au fost finalizate. Totodată, 884 de gospodării individuale din localitățile Lebedenco, Hutulu și Ursoaia au fost conectate la apeductul nou-construit și în timpul cel mai apropiat vor putea beneficia de apă potabilă de calitate, transmite MOLDPRES cu referire la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

Apeductul magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza, construcția căruia a fost executată, deocamdată, parțial, începând de la Cahul până la Lebedenco, a fost edificat în cadrul unui proiect de amploare de infrastructură, aflat în derulare la nivel naţional, cu o valoare totală de circa 43 milioane de euro.

Este vorba de proiectul "Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice", finanțat de Uniunea Europeană. Acesta include mai multe măsuri investiționale, aflate în proces de implementare în sudul țării.

Măsura investițională "Construcția apeductului magistral Cahul - Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănești (satele) - Alexandru Ioan Cuza și a rețelelor interioare ale satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca și Nicolaevca. Etapa I" a fost implementată de ADR Sud în comun cu GIZ.

Suportul financiar pentru realizarea acestei măsuri investiționale, în valoare de circa 58 mln de lei, a fost acordat de Guvernul Elveției, prin intermediul GIZ. Totodată, comunitățile beneficiare au cofinanțat lucrările de construcție a rețelelor interioare de apeduct, participând cu o contribuție proprie de circa 1,7 mln de lei.

Proiectul din sudul ţării este realizat în cooperare cu programul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Cahul , apa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1498 locuitori

Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Satul este situat la o distanță de 12 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1498 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tătărești datează din anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.