10 march 2022, 16:00 views 13157
Cărarea și Salcia lui Petru Rareș de la Văleni (Foto)
10 march 2022, 16:00 views 13157

Cărarea și Salcia lui Petru Rareș de la Văleni (Foto)

Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, a urcat în Scaunul Țării Moldovei pe la 40 de ani. Pînă atunci, a dus o viață liniștită de pescar. De aceea i se mai spunea Petru Măjarul (adică „pescarul") sau Petru Majă.

Între timp, la Suceava, domnitorii se succedau la tron. Lui Ștefan cel Mare i-a urmat fiul său Bogdan, iar lui Bogdan fiul Ștefăniță. Cînd Ștefăniță a murit fără a lăsa urmași, boierii și-au adus aminte că pe undeva pe la Hîrlău mai trăia un fiu de-al lui Ștefan cel Mare, care se ocupa cu pescăritul. Au trimis atunci un mare alai, pentru a-l găsi pe Rareș și a-l aduce la Suceava ca domnitor.

În acea vreme, zice cronicarul Ion Neculce, Petru Rareș nu era acasă, ci plecase cu pescarii săi pe la Galați. Înnoptînd, a avut un vis. Iată cum îl descrie Vasile Alecsandri în poezia care se cheamă chiar „Visul lui Petru Rareș":

„Iar un vis prevestitor,
Abătîndu-se din zbor,
Se oprește lîngă Majă
De-l încîntă cu-a lui vrajă,
Arătîndu-i viu prin somn
Străluciri, măriri de domn.

Cînd năluca mamei lui
Pe malul Ialpăului
Se arată lin și-i zice:
„O! de sînul meu ferice,
C-a purtat și a născut
Domn viteaz și priceput!"

Cînd un vultur aurit
Sus, pe cerul înnegrit,
Lucind falnic ca un soare,
Zicea:„Petre, frățioare,
Cît de nalt e zborul meu,
Mult mai nalt va fi al tău!"

Cînd un lanț întins de munți
Cu-ai lui codri deși, cărunți,
Se-nchinau voios în cale;
Și din munte și din vale
Zvon de glasuri cuvînta:
„Să trăiești, măria ta!"

Cărarea lui Petru Rareș de lîngă Văleni

Trezindu-se, Rareș le-a spus visul celorlalți pescari. „Bun vis ai visat, giupîne, că cum om sosi la Iași și la Suceavă, cum om vinde peștile tot", i-au răspuns pescarii, așa cum povestește cronicarul Neculce în culegerea „O samă de cuvinte".

Doar că la scurt timp, lui Petru Rareș i-a ieșit în cale alaiul de la curte, care i-a dat vestea cea mare:

„Petre-Majă-ntru mulți ani!
Noi curteni și căpitani,
Fost-am, fost trimiși cu bine
Din Suceava cătră tine
Ca să-ți zicem ție-așa:
Să trăiești, măria ta!"

Frumoasă legendă!

Dar și mai frumos este că cei din satul Văleni au „Cărarea lui Petru Rareș". Potrivit legendei din sat, pe acea cărare mergea Rareș la pescuit, înainte să se facă domnitorul Moldovei.

Mai mult, vălenașii știu să vă arate și „Salcia lui Petru Rareș", sub care tradiția locului spune că Rareș a avut acel vis frumos pomenit de Neculce și de Alecsandri.

Trebuie spus că în legenda relatată de Ion Neculce, Petru Rareș a avut visul de domnie la Docolina (în prezent în județul Vaslui, România). Totuși, conform tradiției păstrate din generație în generație de cei din Văleni, evenimentul s-a petrecut la ei în sat, sub copacul numit „Salcia lui Petru Rareș" și nimeni n-o să-i convingă că n-au dreptate. În definitiv, Neculce tot a auzit legenda de la alții.

Source: luncaprutuluidejos.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.