30 july 2023, 15:00 Traditional dishes views 58714
Comorile subterane ale satului Goteşti
Photo: trm.md
30 july 2023, 15:00 Traditional dishes views 58714

Comorile subterane ale satului Goteşti

Deşi o bună parte din locuitorii satului Goteşti, Cantemir, muncesc din greu în ţări străine, satul lor de baştină prin izvoarele cu apă termală ar fi o sursă de venit şi un punct de agrement, or de proprietăţile curative ale acestei ape s-au convins atît conaţionalii noşti, cît şi cei de peste hotare. În prezent, sătenii folosesc doar apa izvorului din partea de nord-vest a comunei, relatează Radio Moldova.

Izvoarele din lunca Prutului aflate la o adîncime cu mult mai mare au fost astupate prin anii '80 ai secolului trecut. Decizia i-a aparţinut unui conducător al Unităţii Agricole din localitate, căruia nu-i plăcea că la izvoarele din Goteşti venea foarte multă lume, or vestea despre proprietăţile terapeutice deosebite ale apei depăşise hotarele localităţii.

Primarul Panaite Chicicov îşi aduce aminte că apa curgea pe o ţeavă din adîncul pămîntului. „Apa era lecuitoare, foarte mulţi locuitori ai satului, chiar şi cei din ţară, şi din Ucraina veneau şi se scăldau acolo, accesul fiind liber".

Apele geotermale cu un conţinut bogat de calciu, kaliu, magneziu şi alte elemente chimice aveau un efect benefic asupra pielii şi sistemului osos, tratînd diverse afecţiuni.

Izvoarele cu apă termală din regiune ce au fost descoperite prin anii '50 sînt astupate de aproape trei decenii.

Source: trm.md

Keywords:

comoara , localitati , Moldova , apa , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.