06 march 2017, 13:30 Rock Architecture views 7811
Un festival inedit va lua nașterela Bravicea
06 march 2017, 13:30 Rock Architecture views 7811

Un festival inedit va lua nașterela Bravicea

Un festival inedit va lua naștere, în scurt timp, la Bravicea. În centrul atenției vor fi caii, căruța și căruțașii.

Potrivit primarului Alexei Zatic, prima ediție a festivalului căruțașilor se va desfășura pe data de 25 iunie. A fost aleasă deja și locația: fostul garaj din sat, pentru că "acolo e mai mult loc decît în centrul satului, acolo se obișnuiește să fie organizate evenimentele", vorba primarului.

Chiar dacă, deocamdată, nu este clar în ce va consta festivalul și ce va cuprinde exact programul, cert e că vor fi organizate diverse concursuri. Cert e că se dorește un festival regional, la care să participe și căruțași din alte sate.

"E prematur să vorbim despre anumite detalii. Idei sînt foarte multe și toate frumoase, dar urmează să ne clarificăm asupra acestora", a făcut o remarcă primarul, după care a accentuat: "Ne dorim ca acest festival să devină tradițional, organizat la cel mai înalt nivel posibil".

De notat că inițiativa a venit de la sculptorul în piatră și lemn, Nicolae Vieru, dînsul fiind și președintele Asociației Obștești "Obicei, tradiție, cultură".

"Căruța cu cai este un element al culturii noastre . A fost și este o unitate de transport care îi salvează pe mulți de la sărăcie. Este, pentru o bună parte, o sursă suplimentară de venit sau poate chiar unica", a explicat dînsul.

La Bravicea, potrivit primarului, au, în prezent, căruțe cu cai, circa 17 persoane. "Ar fi bine să le acordăm și căruțașilor atenție, căci, oricît de multă tehnică ar exista pe pămînt, totuși caruța și calul nu va dispărea. În plus, e una dintre cele mai ieftine unități de transport", a adăugat Alexei Zatic.

De ce, totuși, Bravicea un asemenea festival?

Nicolae Vieru vine cu explicația: "La Bravicea funcționează o piață mare, unde vin cetățeni din toate satele din jur. Este un loc cunoscut de multă lume".

Dînsul speră că acest proiect ar putea fi preluat și de alte localități. "Știm că în fiecare sat sînt oameni care au căruțe și cai și ar fi foarte bine să le acordăm atenția necesară și – de ce nu? – să-i culturalizăm un pic, pentru că nu toți știu cum să se comporte cu aceste animale muncitoare", a mai adăugat dînsul.

Apropo, în raionul Călărași mai există o tradiție legată de cai. Anual, de Sf. Ilie, la Palanca se organizează o paradă a cailor.

Source: www.expresul.md

Keywords:

Călărași , Festival , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.