10 july 2015, 10:10 views 10680
Monumentul lui Mihai Eminescu a fost amplasat la Corjova (Video)
10 july 2015, 10:10 views 10680

Monumentul lui Mihai Eminescu a fost amplasat la Corjova (Video)

Sărbătoare de suflet în satul Corjova, Criuleni. După ce în luna mai aici a fost dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, acum, în localitate a fost inaugurat un parc, iar în centrul lui a apărut o nouă compoziţie sculpturală, consacrată geniului eminescian.

Compoziţia monumentală reprezintă mărturia dorului corjeuţenilor de valorile naţionale, a respectului şi interesului pentru opera literară a lui Mihai Eminescu.

„E rău că nu ne cunoaştem neamul. Chiar şi Eminescu pe care-l cunoaşte toată lumea, dar acum am găsit materiale despre care nu ştiam, a fost un geniu şi trebuie să-l cunoaştem, trebuie să se implice primarii în luminarea oamenilor", afirmă Gheorghe Ojog, primar, satul Corjova.

Opera monumentală din piatră de Cosăuţi este creaţia sculptorului Grigore Sultan. Artistul a lucrat cu inspiraţie şi responsabilitate. „Am vrut un Eminescu deosebit, mai original. Bineînţeles apare cartea cu idei şi gînduri din creaţia eminesciană. Am luat o piatră ca o carte, pe ea este chipul lui Eminescu", spune el.

Cele mai importante idei eminesciene ce au fost cioplite în piatră sînt selectate de primarul Gheorghe Ojog. A consultat în acest scop savanţii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Astfel, în ansamblul ei, compoziţia sculpturală este o lucrare unică, complexă.

„O imagine sculpturală originală, care nu repetă ce s-a făcut pînă acum. I-a reuşit sculptorului ideea esenţială: ideea de univers al cărţii, universul spiritului şi, bineînţeles, universul lumii", susține Mihai Cimpoi, academician.

Reamintim, că multe informații despre Creaţia populară, Literatura moldo-slavonă, Literatura medievala, Literatura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIX, Literatura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX, Literatura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM, Literatura contemporană, Literatura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1712 locuitori

Baccealia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baccealia și Tricolici. Localitatea se află la distanța de 14 km de oraşul Căuşeni şi la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1712 oameni. Satul Baccealia a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.