La Criuleni a fost inaugurată fabrica de producere a peleților din biomasă

La Criuleni a fost inaugurată fabrica de producere a peleților din biomasă

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la o ceremonie de inaugurare a unei fabricii de producere a peleților din biomasă, desfășurată la Institutul de Fitotehnie "Porumbeni" din satul Pașcani, raionul Criuleni, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul guvernului Japoniei, prin intermediul programului de asistență pentru fermierii neprivilegiați, 2 KR.

Șeful statului a ținut un discurs la această manifestare, declarînd, printre altele, că programul 2 KR, de la cărui lansare s-au împlinit 15 ani, este unul dintre cele mai de succes și eficiente programe care s-au derulat în țara noastră.

„Acum 15 ani, într-o perioadă grea pentru agricultura noastră, am cumpărat, din fonduri oferite cu generozitate de partenerii noștri niponi, tractoare, combine, stropitori, instalații pentru irigare, diverse alte utilaje agricole, cu ajutorul cărora agricultura noastră a fost repusă pe făgașul performanței. Pînă în prezent Guvernul japonez a acordat finanțare, prin 11 granturi, în valoare totală de peste 37 de milioane de dolari", a declarat președintele Timofti.

Referindu-se la fabrica de producere a peleților din biomasă, șeful statului a spus că aceasta va asigura cu combustibil solid din biomasă 25 de grădinițe, gimnazii și licee care sînt dotate cu cazane moderne japoneze. „Pe lîngă faptul că îmbunătățește condițiile de studiu, lucru și de trai în comunitățile rurale, acest proiect arată un lucru important, și anume că putem găsi soluții energetice alternative, chiar mai ieftine și ecologice."

Președintele Timofti i-a mulțumit Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova cu sediul la Kiev (Ucraina), Excelenței Sale, Shigeki Sumi, pentru sprijinul oferit de Japonia țării noastre, și i-a înmînat o scrisoare de mulțumire în acest sens, adresată Guvernului Japoniei.

La rîndul său, ambasadorul Shigeki Sumi s-a declarat mulțumit de succesul proiectului 2 KR și a declarat că Japonia va rămîne un partener fidel al Republicii Moldova și va susține proiectele eficiente și investițiile în țara noastră.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

agricultura , uzina , Moldova , proiect

Comments

 (1)
  • #1 tatiana Reply Quote selected
      Господин Тимофтий пусть поживёт на пенсию 800 лей , оплатит э/э , воду, газ, лекарства , может ещё купит ведро угля на зиму и охапку дровишек !  Зубы при этом положит  на полку !
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.