A început evacuarea pesticidelor învechite din Paşcani

A început evacuarea pesticidelor învechite din Paşcani

La depozitul din satul Paşcani, raionul Criuleni, a început evacuarea pesticidelor învechite pentru a fi transportate în Polonia, în condiţii sigure pentru mediu. Primele loturi urmează să ajungă la destinație pînă la finele săptămînii curente, iar toate cele 400 de tone de chimicale stocate vor fi eliminate pînă la finele lunii august.

Procesul de reambalare și evacuare a pesticidelor din perioada sovietică, depozitate la Pașcani, a început în mai 2015, ca parte a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Programul este implementat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) și cuprinde mai multe state din spaţiul ex-sovietic.

Potrivit lui Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în R. Moldova, odată cu evacuarea depozitelor de pesticide "sînt ajutaţi fermierii să identifice cele mai inofensive căi de dezvoltare a agriculturii, folosind de acum înainte cantităţi foarte mici de îngrăşăminte chimice".

Proiectul UE „Îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiu sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor" este implementat în strînsă colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului, organizații neguvernamentale (naționale și internaționale), cu susţinerea partenerilor de dezvoltare. Programul include acțiuni pentru creșterea gradului de conștientizare a potențialelor efecte negative asupra sănătății și a mediului înconjurător, provocate de pesticidele învechite și interzise.

Republica Moldova a fost printre primele state care au semnat în 2012 acordul de proiect cu FAO. În ultimii zece ani s-au depus eforturi semnificative pentru a elimina stocurile învechite din întreaga țară.

Sursa: moldpres.md

Keywords:

evacuare , Criuleni , Polonia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.