21 february 2016, 12:35 Tactics in the Transnistrian conflict settlement views 10712
În cea mai veche localitate din raionul Drochia va fi creat un muzeu
21 february 2016, 12:35 Tactics in the Transnistrian conflict settlement views 10712

În cea mai veche localitate din raionul Drochia va fi creat un muzeu

Satul Hăsnășenii Mari este cea mai veche localitate din raionul Drochia atestată docomentar. Recent, aleșii locali, la inițiativa unui grup de locuitori, au decis să aloce un edificiu, care să fie transformat în muzeu. Pentru crearea muzeului a fost pusă la dispoziție clădirea fostei școli. Aceasta fiind și cea mai veche construcție din localitate,are 120 de ani, informează tv-drochia.com.

Toate lucrările de reparație sunt efectuate gratis de către locuitorii comunității. Tinerii din localitate susțin ideea creării muzeului. Autoritățile publice locale speră că muzeul va fi unul regional, iar centrul satului va fi modernizat pentru a atrage și turiști în localitate.

Satul Hăsnășenii Mari face parte din fosta moșie a boierului Hasnaș, rădăcinile căruia duc în România. Hăsneșenii Mari a fost atestat documentar în anul 1426 este cea mai veche localitate din raionul Drochia creată de către boierul Hașnaș.

La moment aici locuiesc circa 1800 locuitori,care au donat muzeului primile exponate de valoare.

Source: provincial.md

Keywords:

muzeu , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
21 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 21 de oameni. Satul Mărinești a fost întemeiat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.