30 june 2022, 13:15 Folk crafts views 2198
Forța Fermierilor, împotriva absorbției Universității Agrare: „ O idee alarmantă”
30 june 2022, 13:15 Folk crafts views 2198

Forța Fermierilor, împotriva absorbției Universității Agrare: „ O idee alarmantă”

Membrii asociației Forța Fermierilor amintește că sectorul agrar este unul de importanță strategică pentru R. Moldova. Organizația condamnă intenția autorităților de a comansa Universitatea Agrară, instituție care urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova. Reprezentanții fermierilor susțin că, din contra, în studierea domeniului e nevoie de modernizare și investiții.

„Evident că întregul sistem de învățământ superior, inclusiv Universitatea Agrară, are nevoie de modernizări. Asociația noastră consideră că aceasta instituție, după modelul țărilor dezvoltate, trebuie să aibă un profil practic, să fie mai aproape de realitățile agriculturii autohtone și să fie mult mai bine finanțată, ceea ce ar permite rezolvarea problemei cu lipsa de cadre. Însă, încercarea de a lichida cea mai veche instituție de învățământ din țară organizația noastră tratează ca lipsa crasă de respect față de sectorul strategic”, notează reprezentanții Forței Fermierilor într-o declarație publică.

Asociația amintește că agricultorii sunt printre principalii producători ai țării și, în plus, aceștia asigură securitatea alimentară a țării.

„Domeniul agroalimentar asigură aproximativ 50% din export, oferă peste 35 % din numărul total de locuri de muncă și contribuie cu circa 21 % la formarea PIB-ului. În acest context, condamnăm atitudinea sfidătoare față de ramura tradițională a țării, care în prezent asigură și supraviețuirea localităților rurale. Însuși este alarmant faptul că a apărut asemenea ideea privind dispariția Universității Agrare”, notează asociația.

Organizația își manifestă speranța că Guvernul va respinge propunerea privind absorbția Universității Agrare.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, condamnă acțiunile autorităților de lichidare a mai multor universități din Republica Moldova care, pe parcursul mai multor decenii, au contribuit la dezvoltarea societății și economiei țării, menționînd că "dacă vrei să distrugi o națiune, nu este nevoie de bombe, ci de distrugerea învățămîntului superior al acesteia".

"Sînt sigur că va veni timpul cînd în sistemul de învățămînt superior al țării noastre va fi restabilită viața normală, dar mă întreb cine va răspunde pentru greșelile făcute în acești ani, pentru închiderea universităților cu semnificație simbolică, pentru daunele spirituale și materiale?!", a scris Popovici pe o rețea de socializare.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.