19 october 2016, 10:30 views 7626
Se lansează „BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel”
19 october 2016, 10:30 views 7626

Se lansează „BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel”

Descoperim Chișinăul altfel prin BiblioTur – o platformă și o resursă relevantă pentru comunitatea chișinăuiană despre Capitală, care va fi lansat astăzi 19 octombrie la ora 12:00 la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu". Proiectul este o inițiere în scopul salvgardării, dar și promovării datelor, cunoștințelor inedite referitoare la oraș și locuitorii acestuia prin intermediul materialelor cu caracter general.

De asemenea prin această platformă vor reveni la o nouă viață informațiilor despre personalitățile marcante care au trăit, au activat sau au vizitat Chișinăul; vor fi prezentate curiozități din istoria și viața contemporană a capitalei, fotografii de epocă – prin intermediul tururilor ghidate de către bibliotecari.

„BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel" este o ocazie de a cunoaște istoria orașului Chișinău de către tineri și adolescenți. Soluția propusă de platformă are ca premisă formarea de bibliotecari – ghizi ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu" în cadrul Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, care să ofere tururi ghidate către obiective cu o semnificație deosebită pentru oraș. La fel, proiectul va oferi posibilitatea de a descoperi orașul mergînd pe jos, vizitînd locuri cu valoare istorică și artistică. Informațiile despre oportunitățile de a beneficia de un tur ghidat se vor plasa pe blogul „Chişinău, oraşul meu".

Derularea proiectului se va desfăşura în perioada iulie 2016 pînă în iulie 2017, fiind finanțat prin programul de granturi pentru democrație, oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Etapa practică a proiectului „BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel" s-a început cu instruirea bibliotecarilor în aspecte legate de specificul activității ghidului de turism, organizarea și desfășurarea excursiei. În calitate de instructor a fost invitat cunoscutul ghid național, Ion Pirojoc, profesor la cursurile Școlii Turistice Superioare, care a partajat experiența sa de ghid turistic. Cursul de instruire a demarat cu un module teoretic și a fost continuat cu o activitate practică – o excursie prin oraș. Bibliotecarii, viitorii ghizi, au participat la o excursie model prin centrul orașului, fiind ghidați de profesorul Ion Pirojoc.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Campaniei Naționale „Ne vedem la bibliotecă!", care își propune să informeze publicul despre faptul că bibliotecile din Republica Moldova devin adevărate centre comunitare, unde fiecare, indiferent de vîrstă și ocupație, poate beneficia de servicii moderne și activități interactive. Campania se desfășoară în perioada septembrie-noiembrie 2016, în cele peste 800 de biblioteci publice din rețeaua Novateca.

Source: diez.md

Keywords:

Chisinau , biblioteca , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.