30 april 2022, 13:00 views 28076
Cinci curiozități istorice pe care nu le știai despre Liceul „Gh. Asachi” din capitală
30 april 2022, 13:00 views 28076

Cinci curiozități istorice pe care nu le știai despre Liceul „Gh. Asachi” din capitală

Liceul Teoretic „Gh. Asachi" este una dintre primele instituții de învățămînt din R. Moldova. Fondat în sec. XIX, acesta a reușit să creeze nume importante acestei țări. Istoria acestuia, însă, e una destul de lungă și controversată, pe care chiar nici elevii acestuia nu reușesc să o cunoască în întregime. Iată mai jos cîteva curiozități pe care le păstrează secretos pereții acestei instituții și pe care nu le vei putea găsi cu ușurință în cărți sau internet:

1. Această instituție nu s-a aflat întotdeauna pe actuala str. București

„Gimnaziul nr.1 de fete" s-a deschis în anul 1864, în casa unui negustor de pe str. Gubernskaia, actuala str. București. Cînd aceasta devenise deja neîncăpătoare pentru numărul de eleve, școala s-a mutat pe str. Maskovskaia (bd. Șt. Cel Mare și Sfînt). Iar abia în anul 1882, instituția va avea propria clădire, construită și dotată după ultimile standarde pentru acele vremuri. O putem admira, în prezent, pe str. București.

2. În timpul Primului Război Mondial, liceul a fost transformat în lazaret militar

Din cauza că nu se ajungeau spitale în timpul Primului Război Mondial, pentru mai multe luni de zile, instituția și-a suspendat activitatea, iar atît elevele, cît și profesoarele s-au transformat în surori medicale.

3. După Al II-lea Război Mondial, clădirea liceului adăpostea patru instituții diferite

Al Doilea Război Mondial nu s-a lăsat fără daune și ruine. După ce capela liceului a fost transformată în Muzeu al Ateismului, clădirea acestuia a reușit să adăpostească patru instituții diferite: „Școala nr. 1 de fete", „Școala nr. 4 de băieți", o școală-internat și casă pentru copii.

4. Coridorul care unește blocul vechi și nou al liceului a fost construit ilegal, practic peste noapte

În anii '70, după ce a fost construit blocul nou al liceului, acesta a riscat să piardă deja blocul vechi, din motiv că acestea două nu erau unite sub niciun mod, ceea ce reprezenta un risc pentru sănătatea copiilor. Astfel, Elizabeta Onu, directoarea școlii, atunci cînd a primit ultima tranșă de bani, pentru finalizarea construcției blocului nou, care era predestinată pentru instalarea unor lifturi, și-a riscat cariera și chemînd o brigată de lucrători, a reușit să construiască un coridor ce unește cele două blocuri de învățămînt. Acest gest, făcut din dragoste și devotament, i-a pus la bătaie cariera directoarei, dar a reușit, totodată, să păstreze ambele blocuri ale liceului, pe care le putem vedea și acum.

5. Sediul Dadiani al Muzeului de Arte a fost, în trecut, „Gimnaziul nr. 2 de fete", construit datorită cererii prea mari a fostului „Gimnaziu nr.1 de fete"

Liceul Teoretic „Gh. Asachi" și Sediul Dadiani al Muzeului Național de Artă al Moldovei au o istorie comună. Cel din urmă a fost construit în anul 1901, datorită cererii prea mari al „Gimnaziului nr. 1 de fete" (liceul „Gh. Asachi"), iar prima directoare al „Gimnaziului nr. 2 de fete", de pe str. 31 august 1989, a fost Natalia Dadiani.

Autor: Elena Baciu

Source: www.altfel.md

Keywords:

liceu , istoria , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
1353 locuitori

Bogdanovca Veche este un sat din cadrul oraşului Cimişlia, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1353 de locuitori. Satul Bogdanovca Veche a fost menționat documentar în anul 1760.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.