17 september 2019, 17:25 views 2013
Declarație: Primăria are nevoie de o platformă pentru dezbaterea propunerilor societății civile
17 september 2019, 17:25 views 2013

Declarație: Primăria are nevoie de o platformă pentru dezbaterea propunerilor societății civile

Pentru o interacțiune mai activă a autorităților capitalei cu cetățeni ar trebui creat un Consiliul format din reprezentanții societății civile de pe lîngă Primarul General al municipiului Chișinău sau pe lîngă Consiliul Municipal, pentru a avea o platformă permanentă în vederea dezbaterii propunerilor lor și elaborării unor proiecte de hotărîri corespunzătoare.

Acest lucru a fost declarat de către consilierul municipal neafiliat Vasili Chirtoca în cadrul unui interviu oferit pentru Noi.md, menționînd că punctul privind crearea unui astfel de Consiliu al societății civile exista în Programul lui din 2015.

„Cu regret, ideea nu a fost susținută de majoritatea colegilor. Dar ideea era ca reprezentanții societății civile să nu vină la ședințele CMC pentru a-și sonoriza discursurile strălucite, dar să aibă propria platformă, pe care să discute propriile propuneri și să elaboreze proiecte de decizii. Cred că în noul CMC vom încerca să transpunem în viață această idee", a specificat Vasile Chirtoca.

El a relatat că deja de doi ani bugetul conține un articol care prevede cîteva milioane de lei pentru proiectele societății civile.

„Eu însă am o nedumerire: de ce două sau trei milioane? De ce nu zece sau douăzeci? Dă impresia că societății civile i-a fost aruncat un os – roadeți, băieți! Și mai ciondăniți-vă între voi, pentru că la cele două - trei milioane pretind proiectele multor doritori. Însă nivelul de elaborare a acestor proiecte, - practic, a tuturor, - este foarte scăzut și, ca urmare, proiectele așa și nu ajung la o finalitate, multe granturi nu-s valorificate", a menționat consilierul municipal neafiliat.

El a reamintit, spre exemplu, că societatea civilă a venit cu un proiect de restaurare a parcului „Ceburașca" din cartierul Botanica și a obținut finanțare. Dar pentru că proiectul n-a fost elaborat la nivel, iar autorii lui nu au avut experiența necesară, fără sprijinul real al Primăriei așa și nu s-a făcut nimic.

„De aceea, eu cred că noi vom merge pe altă cale. Pe cea a creării unei platforme permanente, pe care vor fi dezbătute propunerile societății civile, iar cele mai bune dintre ele vor căpăta forma unor proiecte de decizii, care urmează a fi realizate. Dar aceste proiecte trebuie să fie clar formulate, discutate, prelucrate de primărie, calculate și incluse în buget, iar apoi realizate. Doar atunci aceste inițiative vor fi cu adevărat utile", a specificat Vasili Chirtoca.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
3186 locuitori

Zubreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Zubreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3186 de oameni. Satul Zubrești a fost menționat documentar în anul 1622.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.