01 october 2023, 14:30 views 1381
Care este cel mai înalt monument din Chișinău
01 october 2023, 14:30 views 1381

Care este cel mai înalt monument din Chișinău

În urmă cu mai bine de 40 de ani, la 28 decembrie 1982, la Chișinău a fost înălțat un monument lui Serghei Lazo, care a devenit cel mai înalt dintre monumentele capitalei Moldovei.

După cum scrie almanah.md, Serghei Lazo a fost un erou al fostei ere socialiste. Atunci, în cinstea lui Lazo a fost numit și un oraș din Moldova - Lazovsc, iar astăzi el este cunoscut sub numele de Sîngerei. Iar strada din Chișinău în cinstea sa nu a fost redenumită, și nici monumentul nu a fost demolat.

În același timp, recent monumentul în sine și zona verde din jurul său au fost puse în ordine, amenajate și modernizate. A fost reparat trotuarul și aleile pietonale, a fost modernizat iluminatul stradal, instalat mobilier stradal, amenajate spațiile verzi, terenuri de joacă, create locuri de parcare etc.

Serghei Lazo s-a născut pe teritoriul Moldovei, în 1894, în satul Piatra, raionul Orhei (în perioada sovietică se numea Lazo). Astăzi în Piatra există un muzeu în memoria celui mai cunoscut locuitor al satului.

Moșia familiei Lazo, transformată în muzeu

Încă din tinerețe, Serghei Lazo a fost pătruns de idei revoluționare, în ciuda faptului că provenea dintr-o familie nobilă. Din acest motiv, Lazo a devenit unul dintre personajele de cult.

A participat activ la lupta armată pentru Puterea sovietică, activitatea sa revoluționară și militară este strâns legate de Siberia și Orientul Îndepărtat. Acolo și-a găsit moartea după ce a fost arestat de japonezi și predat cazacilor Gărzii Albe. Potrivit legendei, el a fost ars în cuptorul unei locomotive, dar rămîne întrebarea dacă a ajuns acolo viu sau deja mort. Cu toate acestea, în această poveste există și alte pete întunecate, dar locomotiva a fost instalată ulterior în stația din Ussuriysk în calitate de monument. Un monument al lui Lazo există și în Vladivostok.

La Chișinău, monumentul lui Serghei Lazo la intersecția străzilor Decebal și Sarmizegetusa (în 1982 - Bulevardul Timoșenko și, respectiv, strada Starogo) a fost instalat la 28 decembrie 1982 și a devenit cel mai înalt dintre toate monumentele capitalei. Înălțimea sa fără piedestal este de 7,5 metri, iar împreună cu piedestalul atinge o înălțime de 15 metri, care este comparabilă cu înălțimea unei case cu cinci etaje.

Trebuie remarcat faptul că monumentul lui Serghei Lazo este și în prezent cel mai înalt din Chișinău.

Source: noi.md

Keywords:

monument , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.