02 september 2023, 09:30 views 1184
Locuitorii orașului Chișinău pot depune inițiative de finanțare a proiectelor
02 september 2023, 09:30 views 1184

Locuitorii orașului Chișinău pot depune inițiative de finanțare a proiectelor

Cetățenii pot depune inițiative de finanțare a proiectelor de interes public în cadrul Programului municipal Bugetul Civil Chișinău, ediția 2023, transmite alocapitala.

Programul de Bugetare Participativă are drept scop promovarea ideilor inovative ale cetățenilor, cu un impact benefic, pe termen mediu și lung pentru locuitorii municipiului Chișinău.

Astfel, toți cei interesați pot depune în perioada 01-28 februarie curent, proiecte de interes local. Inițiativele propuse de cetățeni vor fi clasificate în două categorii: proiecte mari, în valoare de 100 – 300 mii lei şi proiecte mici, în sumă de 50 – 100 mii lei. Ulterior, acestea urmează a fi evaluate și validate de către o Comisie constituită din reprezentanții municipalității și ai societății civile, după care supuse procesului de vot, pentru a fi implementate.

La Program pot participa cetățenii orașului, atît persoane fizice, cît și juridice, în mod individual sau în echipe. Fiecare persoană/echipă va putea formula una sau maximum două propuneri. Un criteriu important este asigurarea co-finanțării, astfel pentru inițiativele depuse de persoanele fizice, cofinanțarea va fi de la – 1%, iar pentru persoanele juridice – 20%.

Inițiativele acceptate în acest an spre finanțare vizează următoarele domenii:

Infrastructură urbană (amenajarea, reabilitarea spaţiilor publice, precum zone pietonale, scuaruri, spaţii verzi etc.);

Mobilitate urbană (accesibilitate, siguranţa circulaţiei rutiere etc.);

Infrastructură culturală şi socială (valorizarea patrimoniului arhitectural şi cultural, street-art, proiecte destinate păturilor defavorizate din municipiul Chişinău, turism etc.);

Orașe inteligente, orașe verzi durabile (Smart city, green cities:) aplicarea TIC pentru ameliorarea serviciilor prestate de Primăria municipiului Chişinău, inovaţii și cercetare, eficiență energetică, aplicaţii IT pentru energie regenerabilă, pilotarea managementului inteligent al energiei, adaptarea la schimbările climatice;

Democraţie locală (implicarea locuitorilor mun. Chişinău în procesul decizional local);

Educaţie, tineret şi sport (instruiri non-formale, training-uri, vizite de studiu, susținerea cercetării, artei și culturii);

Diseminarea, monitorizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale.

În cazul în care propunerea de proiect poate fi încadrată în mai multe domenii, aplicantul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit/relevant.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , finantare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
1328 locuitori

Alexăndreni este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 5 km de oraşul Edineţ, la 14 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1328 de locuitori. Satul Alexăndreni este atestat documentar în anul 1855.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.