13 march 2023, 14:00 views 1573
Chișinău: O adevărată comoară, descoperită în timpul lucrărilor de reparaţie
13 march 2023, 14:00 views 1573

Chișinău: O adevărată comoară, descoperită în timpul lucrărilor de reparaţie

O adevărată comoară a ieşit la suprafaţă, zilele trecute, în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii 31 August din Chişinău. Muncitorii au descoperit o porţiune de pavaj, veche de peste un secol.

Potrivit istoricilor, caldarîmul ar data din perioada cînd primarul Chişinăului era Carol Schmidt. Specialiştii mai spun că reabilitarea trebuia coordonată cu Ministerul Culturii, transmite Noi.md cu referire la Tvr Moldova.

De cealaltă parte, edilul Chişinăului susţine că se va informa despre descoperire şi va reveni cu precizări despre soarta acesteea.

Reparaţia străzii 31 August din Chişinău au început în noiembrie anul trecut. Proiectul prevede reabilitarea carosabilului și a trotuarelor din centrul istoric, pe o lungime totală de peste trei km. Zilele trecute, în timpul decupării unei porţiuni de asfalt, muncitorii au descoperit o bucată de pavaj, care ar data din perioada cînd la cîrma Chişinăului era Carol Schmidt, în perioada anilor 1877-1903. Trecătorii au rămas impresionaţi de vestigiul de sub asfalt.

Primarul general al Chişinăului, Ion Ceban, spune că nu a fost informat de şeful şantierului despre descoperirea de pe strada 31 August.

ION CEBAN, primarul general, Municipiul Chişinău: „Finanţăm monografii în ceea ce ţine de identităţile Chişinăului, partea arhitecturală, partea arheologică şi cu certitudine dacă este ceva să punem în valoare, vom discuta acest lucru împreună cu specialiştii şi vom reveni cu comentariile de rigoare”. Conform legii Ocrotirii Monumentelor, orice intervenţie în zonele istorice se face doar cu avizul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

ION ŞTEFĂNIŢĂ, expert în patrimoniu: „Consider că poate fi puse în valoare aceste pagini de istorie, acest caldarîm şi respectiv documentaţia de proiect modificată. Municipalitatea este liber arbitru în cazul acesta să decidă şi respectiv să ia anumite măsuri echilibrate, astfel ca şi patrimoniul cultural istoric să fie valorifcat, dar şi proiectul să fie executat în termen.

Strada 31 August 1989 se află în centrul istoric al Chișinăului şi este împînzită de monumente de arhitectură. În 2022, a intrat în reparaţie, iar lucrările sînt finanţate de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Proiectul prevede transformarea străzii în "coridor verde", cu benzi separate pentru automobile, biciclişti şi pietoni.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1566 locuitori

Gura Camencii este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobuleşti, Gura Camencii și Gvozdova. Satul Gura Camencii se află la o distanță de 5 km de orașul Florești și la 122 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1566 de oameni. Satul Gura Camencii a fost menționat documentar în anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.