22 march 2023, 11:00 views 1303
Pe strada 31 August începe cercetarea arheologică a pavajului
22 march 2023, 11:00 views 1303

Pe strada 31 August începe cercetarea arheologică a pavajului

Lucrările de cercetare a pavajului descoperit pe o porțiune a străzii 31 august 1989 au început astăzi, 21 martie.

Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice, a declarat că un contract în acest sens, a fost semnat cu Direcția Generală Mobilitate Urbană .

Asta după ce săptămîna trecută problema pavajului a stîrnit multe reacții și opinii în spațiul public, dar și discuții despre conservarea lui. Între timp, pe celelalte porțiuni ale străzii 31 august 1989 lucrările vor continua.

După aproape 14 ani de cînd se vorbește despre reabilitarea străzii 31 august 1989, iată că în această primăvară primăria Chișinău a dat startul lucrărilor de reparație. Reparația străzii a adus și o surpriză: descoperirea sub stratul de asfalt a unui pavaj care datează din sec. XIX. Această descoperire a adus din nou în discuție posibilitatea transformării străzii 31 August într-o stradă pietonală sau într-o zonă cu acces limitat pentru mașini, anunță Noi.md cu referire la moldova.org

Caldarîmul descoperit în timpul lucrărilor de reparație ar putea data din perioada primarului Carol Schmidt (1877-1903). Odată descoperit, problema pavajului a intrat imediat în vizorul publicului și autorităților.

Vineri, 17 martie pavajul a fost acoperit cu nisip, pentru a nu fi deteriorat de tractoare, iar lucrările de reparație au fost stopate.

Directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, a declarat că în aceeași zi a trimis la Direcția Generală Mobilitatea Urbană un contract de cercetare arheologică, acesta urmînd să fie semnat pentru a putea demara lucrările ce cercetare a pavajului. „Sperăm că vom fi contactați pentru a începe cît mai rapid această documentare și cercetare arheologică ca să nu reținem lucrările”, spune Vlad Vornic.

Potrivit expertului, lucrările de cercetare sînt necesare pentru a determina starea în care se află caldarîmul în diferite porțiuni și dacă poate fi conservat. „În calitate de arheolog pledez pentru conservare, însă lucrurile sînt mult mai complicate decît par la prima vedere. Trebuie găsite cele mai potrivite soluții, astfel încît să păstrăm și istoria, dar nici să nu îngreunăm traficul în capitală”.

La prima etapă echipa de arheologi va curăța pavajul de nisip și resturile de asfalt de la suprafață, pentru a analiza pietrele din care este contruit caldarîmul. „În plus, am putea adînci săpăturile pentru a vedea ce strat de cultură arheologică avem dedesubt”, spune Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice. Experții au la dispoziție două săptămîni pentru a efectua lucrările de cercetare. Lucrările vor fi finanțate de Direcția Generală Mobilitatea Urbană, care este comanditarul lucrărilor.

În urma cercetării, Agenției Naționale Arheologice, va veni cu un raport tehnico-științific care va include recomandările arheologilor. „Cea mai complicată problemă rămîne conservarea, iar aici nu văd soluții ușoare”, spune Vlad Vornic.

Source: noi.md

Keywords:

arheologie , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.