19 april 2016, 15:45 Shows views 12011
În satul Ciuciuleni a fost restaurat monumentul pilotului căzut în luptă în anul 1941
19 april 2016, 15:45 Shows views 12011

În satul Ciuciuleni a fost restaurat monumentul pilotului căzut în luptă în anul 1941

Pe data de 16 aprilie, în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești organizațiile obștești "Clubul Istorico-patriotic rus" și "August", în cadrul proiectului militar-memorial "Pasul spre Victorie" au restaurat monumentul de pe mormîntul pilotului, care a căzut în lupte în anul 1941.

În vara fierbinte a anului 1941, cerul de deasupra Moldovei era acoperit nu nori de furtună, fiind umbrit de armadele aeronavelor fasciste, care bombardau fără milă orașele Bălți, Chișinău, Tiraspol, Bender, Odesa și alte localități de la granița de sud a Uniunii Sovietice. În întîmpinarea ucigașilor se aruncau neînfricații piloți sovietici, eroii primelor lupte de apărare a Patriei. Aceștia nu erau "tineri-ștrengari", pe care țara a început să-i recruteze și să-i trimită mai apoi pe front abia reușind să-i antreneze la executarea manevrelor de "decolare-aterizare", îi trimitea chiar în mijlocul luptelor. În Moldova, germanii au fost întîlniți de către piloții-ași, maeștri ai luptelor aeriene, care știau cît valorează pregătirea acestora în luptă. Astfel era conform componenței sale și cel de-al 4-lea Regiment de aviație al Diviziei a 20-ea mixte. La 23 iunie 1941 pilotul acestui regiment Afanasie Carmanov a intrat de unul singur în lupta împotriva a 9 avioane inamice și a căzut în luptă cu moarte de erou. Trei zile mai tîrziu fapta lui eroică a repetat-o pilotul superior, locotenentul Vladimir Zaharov. Din foaia de însoțire a medaliei:"la 22 iunie 1941 a realizat 9 zboruri militare, participant a trei bătălii aeriene. La 26.06.41 aflîndu-se într-o misiune de luptă, a întîlnit șase avioane de luptă fasciste și a intrat curajos în luptă cu ele. În această luptă inegală, locotenentul Zaharov a murit cu moarte de erou în Al Doilea Război Mondial ". Pentru ultima sa lupta, Vladimir Zaharov a fost decorat post-mortem cu Ordinul Drapelul Roșu.

Rămășițele pilotului au fost înhumate în cimitirul satului Ciuciuleni, raionul Hîncești. Judecînd după soclul monumentului și gardul ruginit, pe la mormîntul eroului n-au intrat demult "descendenții recunoscători". Dar poate că au și intrat, pentru că steaua metalică cu cinci colțuri, din vîrful monumentului a fost tăiată sau ruptă. Luînd în considerare starea critică a monumentului, căutătorii au decis să-l restabilească. În timpul lucrărilor de restaurare au fost vopsite toate elementele monumentului - soclul în albastru deschis, gardul în verde de primăvară. Pe monument a fost instalată plăcuța de identificare cu numele eroului, iar în vîrful monumentului − steaua restaurată. Sprijinul financiar a fost oferit de locuitorul orașului Ialoveni Ivan Catan.

Murind în cerul de deasupra Moldovei, în vara anului 1941, piloții sovietici nu știau că războiul va dura patru ani lungi și va lua milioane de vieți. Ei nu știau nici despre faptul că în mai anul 1945, deasupra bîrlogului fiarei fasciste va flutura flamura purpurie a Victoriei. Dar referitor la faptul pentru ce au trăit, dar cel mai important, posibil, pentru ce au murit, acești băieți sovietici știau cel mai bine. Iar cerul păcii ține minte numele lor.

Keywords:

monument , pilot , Hînceşti

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
450 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 450 de locuitori. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1880.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.