|
Ansambluri folclorice din toată țara s-au adunat la Leușeni
Dans şi voie bună de Sfîntul Gheorghe la Leuşeni.
Şapte ansambluri folclorice au interpretat cîntece pastorale şi folclorice în cadrul Festivalului Mioriţa. Localnicii, dar şi oameni din satele vecine au venit să se bucure de sărbătoare.
În cadrul festivalului, gospodinele au pregătit tradiţionalul pilaf, iar bărbaţii au încins hore.
La festival au răsunat cîntece despre ciobani şi păstoriţe.
"Tăiem brazde cu iarbă, punem o crenguţă de salcie şi le stabilim în poartă în gard şi sărbătorim sărbătoarea Sfîntul Gheorghe."
"Pe timpuri, din străvechi, la sfîntul Gheorghe se începea ciobănitul, adică ciobanii porneau lucrul se adunau mioarele. "
"La noi, de Sfîntul Gheorghe se coace pîine, se vopsesc ouă roşii şi verzi, se dă de pomană , se îngrămădesc oamenii la stînă şi aleg ciobenii."
Mîncarea pregătită la eveniment a atras toţi pofticioşii.
"Facem pilaf din lapte de vacă, popular îî spunem plache. Am umflat orezul, pe urmă am pus lapte şi tot fierbe, fierbe şi se umflă. Am pus stafide şi zahăr."
Oamenii au ales să sărbătorească în sînul naturii, mai ales că şi vremea a ţinut cu ei.
"Foarte frumos. Ne aducem şi noi aminte cît sîntem încă de la ţară. Foarte frumos. La noi se coc plăcinte şi ies la iarbă verde."
"Foarte bine, aer curat, lume multă, reprezetanţi."
La sărbătoare au participat şi reprezentanţi din cadrul Guvernului şi a Parlamentului.
" Prin aceste festivaluri demonstrăm că sîntem un popor care ştim că muncim, care ştim să ne odihnim", a spus deputatul PDM, Anatolie Zagorodnîi.
"Pentru mine personal este o mîndrie să vin aici la d-stră în comuna Leuşeni, fiind şi eu născut în raionul Hînceşti. Este de datoria noastră să promovăm, să dezvoltăm şi să respectăm tradiţiile noastre populare", a spus secretarul de stat, Ministerul Culturii, Andrei Chistol.
"Le urăm la toţi de sfîntul Gheorghe să fie sănătoşi, să fie voioşi şi să ajungem şi la anul să petrecem sărbătoarea de onoare", a spus primarul interimar Leuşeni, Ion Dragan.
La finalul festivalului, vizitatorii au avut parte şi de un concert prezentat de interpreta de muzică populară, Lenuţa Gheorghiţă.
Source:
- Москович: Любителей хорошей музыки ждёт исключительный концерт в Кишиневе 14 сентября ©
- DAAC Hermes: Эксклюзивные премьеры на Arena Auto Fest 2024 ©
- У Молдовы скоро появится посольство в Казахстане
- Казус Дурова, или Почему единственное гражданство существенно снижает риски преследования за рубежом
- Все больше людей хотят приобрести молдавское гражданство
- 14 сентября в Кишиневе состоится исключительный концерт Тамары Гвердцители!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1517 locuitori
Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.
Comments
(0)