17 july 2013, 16:25 Cetatea Orhei views 15684
17 july 2013, 16:25 Cetatea Orhei views 15684

Ziua satului la Pereni


Foto: trm.md

Tradiţia şi folclorul s-au născut la sat. După acest principiu s-au ghidat autorităţile locale din satul Pereni, Hînceşti, care au vrut să menţină tradiţia şi au reabilitat Casa de Cultură din localitate. Inaugurarea imobilului renovat a fost cu mare fast şi a avut loc chiar de Ziua Satului.

După 40 de ani de aşteptare, locuitorii satului Pereni au un centru de cultură complet renovat şi modernizat, informează trm.md.

„Casa de Cultură e foarte frumoasă”, spune un locuitor al satului.

„Bineînțeles, e o mîndrie pentru toată localitatea. Oamenii de la sat merită să aibă condiții pentru a-și trăi viața decent și nu ne rămîne decît să fim mai grijulii și mai atenți”, susţine o altă locuitoare.

Primarul de Pereni, Nicolae Andronic, spune că a fost făcută o reconstrucţie completă, fiind procurate şi 300 de scaune pentru sala festivă. „Vrem să le facem condiţii bune, ca satele noastre să reînvie la viață și să aibă unde să lucreze”, subliniază primarul.

Cu prilejul evenimentului, meşterii populari şi-au expus lucrările, gospodinele s-au întrecut la pregătit bucate, iar vinificatorii şi-au etalat licorile.

Ion Similică, directorul Casei de Cultură, spune că, în aşa condiţii, e şi o altă poftă de muncă. „Pe lîngă aceasta activează ansamblul vocal, un colectiv mixt de băieți și fete „Vatra Satului”, sînt soliști și grupul de bătrîni cu care facem șezători, prezentăm unele obiceiuri vechi”, susţine Ion Similică.

Lucrările de reconstrucţie a Casei de Cultură din Pereni au costat în jur de un milion de lei, bani proveniţi din bugetul de stat, cel raional şi cel local.

Keywords:

tradiții , istoria , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
224 locuitori

Grimeşti este un sat din cadrul comunei Bogdăneşti, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 224 de oameni. Prima atestare documentară a satului Grimeşti, cu numele Grămeşti, din ţinutul Hotin, datează din aprilie 1529.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.