09 april 2017, 11:17 Music of the national minorities views 47195
Peste 40 de viticultori au participat la Festivalul Strugurilor (Foto)
09 april 2017, 11:17 Music of the national minorities views 47195

Peste 40 de viticultori au participat la Festivalul Strugurilor (Foto)

Cei mai dulci şi aromaţi struguri au putut fi gustaţi la Cimişlia, unde s-a desfăşurat un festival dedicat acestor fructe. Peste 40 de viticultori din nouă raioane ale ţării au participat la eveniment. Agricultorii şi-au prezentat produsele şi au făcut schimb de experienţă.

Viticultorii spun că au adus la expoziţie cei mai frumoşi struguri de diferite soiuri.

"Acesta e sort cardinal, acesta e sortul original, acesta e victoria şi codreanca noastră tradiţională." a spus Ion Baban, viticultor.

"La noi este primul an în roadă şi ca primul an, nu e aşa multă. – La ce preţ se vinde? – De la zece lei în sus." susţine Victor Sava viticultor.

"Ca să ai o recoltă mai deosebită, trebuie să faci faţă greutăţilor, ceea ce ţine de lucrări. O vie e ca un copil mic, trebuie să-l creşti de mic şi să-l aduci la o condiţie ca să-ţi dea şi rezultat." spune Maria Gurschi, viticultor.

Cel mai mare strugure de la festival a fost adus de soţii Nicolae şi Nina Postică din satul Costeşti, Ialoveni. Fermierii practică viticultura de peste 15 ani şi au aproape cinci hectare de viţă-de-vie.

"Secretul este munca, depui muncă, ai rezultate frumoase.Strugurele cântăreşte 3 kg 380 de grame. Şi este soiul de rezonat, un soi din Uzbekistan." afirmă Nicolae Postică, viticultor.

La eveniment au participat şi experţii de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. Aceştia au prezentat mai multe soiuri de struguri rare, adaptate la condiţiile ţării noastre.

"În faţă aici aveţi soiuri cu struguri pentru masă, foarte timpurii şi mai tîrzii, toate cu rezistenţă, nu necesită protecţie pe iarnă" a spsu doctorul habilitat, Institutul de Horticultură, Gheorghe Savin.

Vizitatorii nu au ezitat şi au cumpărat cei mai frumoşi şi aromaţi struguri.

"Cred că e organizat destul de bine, frumos oamenii au posibilitatea să vadă mai multe soiuri de poamă."

"Venim în tot anul când este festivalul. Vrem să cumpărăm struguri. Sunt struguri frumoşi, mari, ecologici."

"Asta e soiul Moldova. – Cum e? Aţi gustat-o, e dulce? Anul acesta poama e foarte dulce."

Prezent la eveniment, viceministrul Agriculturii Iurie Uşurelu a menţionat că Guvernul acordă o atenţie deosebită pentru a susţine oamenii din acest domeniu.

"Mergem cu subvenţionarea începând de la defrişarea plantaţiilor învechite, subvenţionarea plantaţiilor noi, sădirii, fondării noii exploataţii agricole" a spus viceministrul Agriculturii, Iurie Uşurelu.

Festivalul Strugurelui este la cea de-a cincea ediţie.

Source: publika.md

Keywords:

struguri , Festival , Cimișlia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
1727 locuitori

Pîrjota este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pîrjota este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1727 de oameni. Satul Pîrjota a fost menționat documentar în anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.