16 october 2021, 09:45 views 2110
Orașul Comrat a primit statutul de Capitală culturală a CSI în 2023
16 october 2021, 09:45 views 2110

Orașul Comrat a primit statutul de Capitală culturală a CSI în 2023

Capitala culturală a CSI în 2023 va deveni orașul Comrat din Moldova. Această decizie a fost luată în cadrul ședinței Consiliului șefilor de stat ai țărilor CSI din 15 octombrie în regim de videoconferință.

Potrivit serviciului de presă al Comitetului Executiv al CSI, Programul interstatal "Capitalele culturale ale CSI" funcționează în cadrul CSI din 2011 și în tot acest timp a fost implementat în majoritatea statelor membre ale CSI.

În țări au loc proceduri naționale de selectare a orașelor pentru dreptul de a primi statutul de "Capitală Culturală a CSI", în funcție de rezultatele cărora statul înaintează candidatura sa Consiliului pentru cooperare umanitară. Consiliul, la rîndul său, prezintă propunerea la ședința Consiliului șefilor de stat, unde se iau decizii privind declararea orașelor drept Capitale culturale ale CSI.

În același timp, candidatura orașului pentru titlul de Capitală culturală trebuie înaintată cu cel mult doi ani înainte de realizarea preconizată a Programului. În acest an, titlul emerit de Capitală Culturala a CSI îl deține capitala Tadjikistanului, Dushanbe, în 2022 acest titlu va reveni orașului kîrgîz, Karakol.

Trebuie menționat faptul că informații complete despre Comrat (populație, istorie, resurse naturale, economie, sferă socială), precum și despre alte localități istorice ale Republicii Moldova le puteți găsi pe site-ul Moldovenii.md în secțiunea "Localitățile Moldovei și diasporei".

Source: noi.md

Keywords:

Comrat , cultura , capitala , CSI

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1125 locuitori

Risipeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Risipeni și Bocşa. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Risipeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.