17 may 2024, 09:30 Styles of Moldovan dance views 4230
În Moldova va fi restaurat Podul Eiffel
17 may 2024, 09:30 Styles of Moldovan dance views 4230

În Moldova va fi restaurat Podul Eiffel

În Republica Moldova va fi reabilitat Podul Eiffel, un pod metalic de cale ferată din Ungheni care traversează rîul Prut și care a fost proiectat de Gustave Eiffel, creatorul Turnului Eiffel din Paris.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul întrevederilor pe care le-a avut astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu autoritățile locale, în cadrul unei vizite de lucru la Ungheni, unde a discutat cu președintele raionului, Dionisie Ternovschi și cu primarul orașului Ungheni, Vitalie Vrabie, despre proiectele în derulare, dar și despre planurile de dezvoltare urbană.

După cum s-a menționat, cu suportul Uniunii Europene, Agenția de Dezvoltare Regională ”Centru” a implementat două proiecte, privind eficientizarea energetică a liceului Mihai Eminescu și îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare.

În 2024 au început alte două proiecte de revitalizare urbană. Va fi reabilitată o porțiune de drum pe străzile Ștefan cel Mare și Unghiului și reabilitat parțial podul peste calea ferată spre Dănuțeni. Valoarea proiectului este de 16,25 milioane de lei, 86,5% din fonduri provin de la FNDRL, iar restul din contribuția Primăriei Ungheni.

Al doilea proiect este despre dezvoltarea transportului în oraș: vor fi achiziționate 18 microbuze pentru transportul public. Proiectul are un cost total de 25,23 milioane de lei, 60% fiind finanțat de FNDRL, iar restul de Primăria Ungheni.

Discuțiile s-au referit și la potențialele soluții pentru reabilitarea Podului Eiffel (Podul de Flori) și Parcului Francez.
”Ambele obiective au potențialul de a pune Ungheniul pe harta turistică a țării noastre”, a menționat Andrei Spînu .

Podul feroviar de peste Prut de la Ungheni a fost construit în perioada 1876-1877, după proiectul arhitectului francez Gustave Eiffel, creatorul Turnului Eiffel din Paris. Podul a fost deschis pe 9/21 aprilie 1877, cu doar trei zile înainte ca Rusia să declare război Turciei.

Source: noi.md

Keywords:

Podul Eiffel , restaurare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1569 locuitori

Cupcui este un sat şi comună din raionul Leova. Cupcui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Leova și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cupcui a fost menționat documentar în anul 1723.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.