|
La Căplani a fost inaugurată o placă comemorativă (Foto)
O placă comemorativă în memoria colonelului Calancea Safron Afanasie, unul din grănicerii devotați serviciului în consolidarea pazei frontierei de stat mai bine de 50 ani, a fost inaugurată în Sectorul Poliției de Frontieră Căplani, care îi va purta numele. Evenimentul a avut loc la 3 iunie 2016, în s. Căplani, r-nul Ștefan Vodă, localitatea de baștină a colonelului Calancea.
În cadrul ceremoniei, șeful interimar al Poliției de Frontieră, Ianuș ERHAN, primul comandant al Trupelor de Grăniceri, Vasile Calmoi, veterani ai Serviciului Grăniceri, membrii familiei, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și întreg efectivul Sectorului, cu flori și emoții s-au adunat să aducă un omagiu unei personalități marcante în instituția de frontieră – Calancea Safron Afanasie.
"Deși personal nu am avut ocazia să cunosc pe cel ce a stat la temelia formării instituţiei de frontieră și pentru care astăzi ne aflăm aici, dar din ceea ce a lăsat în urmă pot remarca cu fermitate că colonelul Calancea a fost o personalitate cu calități deosebite, un profesionalist, un patriot și un erou al neamului nostru" a menționat domnul Ianuș Erhan. Dumnealui a specificat că "un popor care nu-și cunoaște istoria este un popor fără viitor", iar bunele tradiții, oamenii care au făcut istorie în Poliția de Frontieră, vor rezista în timp.
După dezvelirea plăcii comemorative, primul comandant al Trupelor de Grăniceri, generalul Vasile Calmoi a mulțumit actualei conduceri a Poliției de Frontieră că păstrează momerie vie eroilor grăniceri și a exprimat dorința ca acțiunile de comemorare a tuturor celor ce au stat de veghe la hotar vor avea continuitate. Ulterior, parohul bisericii din satul Caplani a săvârșit slujba de binecuvantare a acestei placi și a adresat un mesaj de felicitare angajaților Sectorului Poliției de Frontieră Caplani, care de astăzi va purta numele în cinstea colonelului Calancea Safron Afanasie.
În cadrul festivității de inaugurare a plăcii, șeful interimar al Poliției de Frontieră a înmânat soției colonelului Calancea Safronie "Crucea pentru serviciu impecabil clasa veteran post-mortem".
Safron Calancea s-a nascut la 3 decembrie 1938, în satul Căplani, raionul Ştefan Vodă. Studiile și le-a facut în școala din satul Tudora, ca după absolvire să fie încorporat în Trupele de Grăniceri. Primii pași, în ceea ce presupune supravegherea hotarului, îi face la pichetul Detaşamentului de grăniceri din orașul Grodno, Bielorusia, profesând cu devotament timp de trei ani, ulterior a urmat studiile la Şcoala militară superioară de grăniceri din Alma-Ata. Pe treptele ierarhice în meseria desfășurată cu multă dăruire a urcat de la locţiitor şef al pichetului până la locţiitor de comandant al Trupelor de Grăniceri din Moldova. Oriunde nu s-a aflat şi în orice funcţie n-ar fi activat – Detaşamentele de grăniceri din Cernăuţi, Petropavlovsk-Kamciatsk, Usti-Kamciatsk, Kiev, Chişinău ş.a., pretutindeni a înfruntat greutățile și cu destoinicie și-a onorat atribuțiile de serviciu.
Pe parcursul vieţii, ca profesionist, a fost apreciat și decorat cu peste treisprezece medalii, inclusiv ordinul „Gloria Muncii" şi "Meritul Militar" ale Republicii Moldova, și i-a fost conferit titlul de Grănicer de Onoare al Republicii Moldova.
Colonelul în rezervă Safron Calancea a încetat din viaţă la data 23 aprilie 2013, la vârsta de 74 ani.
Source:
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Обнародованы подробности операции по эвакуации молдавских граждан из Ливана
- Важное сообщение посольства Молдовы в Израиле
- Update: Сколько молдаван попросили эвакуировать их из Ливана
- Первый человек со встроенным в мозг Чатом GPT и интернетом умеет общаться мысленно (Видео)
- Как помочь ребенку понять, кто он есть на самом деле?
- Изобретатель летающих тарелок - гениальный Шаурбергер
- В 2009 году Терри Герберт обнаружил самый большой клад в Англии (+Фото)
- Детские страхи порой возникают из-за поведения родителей
- Защелачивание организма – главный шаг к здоровью
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1506
- Populația:
- 1098 locuitori
Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.
Comments
(0)