25 january 2017, 12:40 Artistic organizations views 10934
În Edineţ a fost finalizat un centru apicol
25 january 2017, 12:40 Artistic organizations views 10934

În Edineţ a fost finalizat un centru apicol

În oraşul Cupcini, raionul Edineţ, au fost finalizate lucrările de reparaţie şi amenajare a primului Centru apicol din nordul R. Moldova. O comisie specială a evaluat recent calitatea lucrărilor după care a permis exploatarea întreprinderii.

Centrul apicol de la Cupcini face parte dintr-un proiect de dezvoltare regională susţinut de Guvernul României. Centrul este constituit din două secţii, unde vor fi create cel puţin nouă locuri de muncă. O secţie se va ocupa de marketing şi suport informaţional, iar cealaltă - de achiziţia, procesarea şi ambalarea mierii şi produselor apicole. Pentru lucrările de renovare a acestora s-au cheltuit aproape 1,2 milioane de lei.

Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat în zona de nord a R. Moldova sporește șansele producătorilor de miere care doresc să-şi dezvolte o afacere profitabilă. „Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul ţării prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali", a afirmat directorul ADR Nord.

Pentru a face acest centru competitiv şi rentabil, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat pentru apicultorii din zonă seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, pînă în prezent fiind instruiţi peste o sută de specialişti. De asemenea, în cadrul proiectului a fost constituită Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, din care fac parte reprezentanţi din municipiul Bălţi, precum şi din toate cele 11 raioane din zonă. O bună platformă pentru promovarea sectorului a devenit şi Festivalul Mierii de la Bălţi, care a ajuns în 2016 la a treia ediţie.

Proiectul "Creşterea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova" a fost iniţiat doi ani în urmă şi are un buget de circa 160 mii de euro, finanţat de Guvernul de la Bucureşti prin Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare din România (RoAid).

Source: moldpres.md

Keywords:

Edineţ , centru , Apicultori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
598 locuitori

Coicova este un sat din cadrul comunei Doibani I din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Coicova alcătuia 598 de oameni în anul 2011. Satul Coicova a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.