30 august 2022, 10:30 views 1314
O pictură murală dedicată unei mari cîntărețe moldovenești a apărut la baștina ei
30 august 2022, 10:30 views 1314

O pictură murală dedicată unei mari cîntărețe moldovenești a apărut la baștina ei

Artista Sofia-Maria Namgaladze a realizat o pictura murala în satul natal al Mariei Bieșu, Volintiri, raionul Stefan Voda. Un perete înfățișînd legenda scenei de operă din Moldova a apărut în casa de cultură locală și a fost prezentat pe 26 august în cinstea zilei culturii, marcată în locale.


 Maria Bieșu este înfățișată cîntînd în sînul naturii în satul ei natal, într-un costum național.
„Înainte de a face schița, am venit în sat să mă inspir din atmosferă și să îmi imaginez toată frumusețea acestui loc în care a crescut vedeta scenei de operă. Lucrarea în sine a durat 3 săptămîni. Inițiativa împodobirii casei locale de cultură cu un mural a venit de la primarul satului, Igor Hîncu”, spune autorul lucrării.
Sophia-Maria s-a născut într-o familie artistică, mama ei este muziciană, iar tatăl pictor, a început să deseneze în copilărie, dar s-a apucat serios arta plastică la Școala de Artă Șciusev, unde a studiat timp de cinci ani. După aceea, a absolvit Colegiul de Arte Plastice Plămădeală.
Sofia-Maria și-a creat prima sa pictură murală în 2016, de atunci ea și-a îmbinat pasiunea pentru desen și studiile la Universitatea Tehnică din Moldova la specialitatea designer. 
Maria Bieșu s-a născut în 1935, în satul Volintiri, unde a absolvit școala medie, în 1951 a intrat la Facultatea de Agrosilvicultura a Tehnicumului Agricol din Leova. În 1955, a fost admisă fără examene la Conservatorul de Stat din Chișinău, iar imediat după examenele de stat a primit o invitație la Teatrul de Stat de Operă și Balet din Moldova.
Debutul Mariei Bieșu pe scena de operă a avut loc în primăvara anului 1962, cînd a cîntat rolul Tosca din opera cu același nume de G. Puccini.
În perioada 1965-1967, tînăra solistă a operei moldovenești s-a format la teatrul din Milano „La Scala”, unde, sub îndrumarea celebrului profesor Enrico Piazza, a pregătit în italiană partidele din Tosca, Aida, Cio-Cio-san și Leonora din operele de G. Puccini și G. Verdi.
În aceeași perioadă, cîntă cu succes la concursuri internaționale: devine laureată a primului concurs de vocaliști în cadrul celui de-al III-lea Concurs Internațional Ceaikovski (premiul III, 1966), cîștigă cu brio la primul Concurs internațional dedicat Miurei Tamaki în Japonia, unde cîștigă titlul de laureat, premiul I, „Cupa de aur” și titlul de „Cel mai bun Cio-Cio-san din lume”.
După aceea, pentru M. Bieșu a început viața unei cîntărețe de operă de talie mondială: roluri noi, premiere, turnee pe toate continentele, înregistrări, filmări. Cîntă pe scena Teatrului Bolșoi, pe scenele de operă ale principalelor teatre ale fostei URSS, la Metropolitan Opera din New York, în teatrele din Cehoslovacia, Germania, Bulgaria, Iugoslavia, Romînia, Ungaria, Polonia, Finlanda, Austria. Susține turnee de concerte în orașele Japoniei, Australia, Cuba, Israel,  concerte solo la Rio de Janeiro, cîntă în Sala Olympia din Paris.
Maria Bieșu a refuzat toate ofertele tentante de emigrare și a cîntat toată viața ei creativă în patria sa – în Moldova.
„Nu mi-aș putea imagina viața fără patria mea, fără mama mea iubită... Nu știu care mod de viață este mai corect și îmi pun deseori întrebarea: „Ce este mai important pentru o femeie, după judecata lui Dumnezeu – să fii mamă, soție sau să te dedici realizării acelor talente naturale, cu care ai fost înzestrată de Domnul Dumnezeu? Poate, cineva a reușit să le îmbine pe ambele. Eu nu am reușit”, a spus cîntăreața.

Source: locals.md

Keywords:

Maria Bieșu , Volintiri , mural

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
135 locuitori

Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.