Talpalaru Pavel

Pavel Talpalaru – meșter de viori (lutier), inginer.

S-a născut la 10 iulie 1961 în satul Valea Mare, raionul Ungheni, Republica Moldova, într-o familie de meșteșugari. Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată din copilărie, el a studiat la Școala de Muzică de la Ungheni, „clasa trompetă", la care l-a dat tatăl său.

Deși lui Pavel îi plăcea să cînte la trompetă și deja către clasa a opta cînta în orchestră pe la nunți și cumătrii, decizîndu-se chiar să învețe mai departe la Colegiul de Muzică din Bălți, părinții l-au descurajat, deoarece la acel moment, în opinia lor, profesia trebuia aleasă astfel încît să-i ofere un viitor mai sigur. După ce-și satisface serviciul militar este admis la Institutul Politehnic de la Chișinău, la Facultatea de "Transport auto și parcuri auto". Dar și la facultate, pasiunea pentru muzică l-a adus în orchestra studențească, din care făceau parte 60 de persoane, el devenind staroste al orchestrei.

După absolvirea institutului, Pavel a lucrat la Parcul Auto, apoi a predat la Școala Profesională, dar în tot acest răstimp și muzica a ocupat un loc important în viața lui, permițîndu-i să cîștige ceva bani la nunți și petreceri private. La sfîrșitul anilor '80 închiriază un local, unde organizează diverse sărbători. O perioadă de timp lucrează în calitate de regizor de sunet la Palatul Republicii.

În anul 1991 Pavel rămîne fără loc de lucru, îl ajută vechiul său prieten, Iulian, Filip, care îi oferă postul de inginer la Departamentul Cultură a Primăriei Chișinău. În aceeași perioadă de timp este lansat proiectul comun cu România de instruire în domeniul producției de viori. S-a întîmplat astfel ca conform ordinului ministrului Culturii de atunci, Ion Ungureanu, Pavel Talpalaru să fie numit maistru-coordonator a unui grup format din 14 băieți. Astfel, grupul a fost trimis în deplasare la Întreprinderea transilvăneană de confecționare a viorilor "Hora", din orașul Reghin, Tîrgu Mureș. Acolo băieții, împreună cu maestrul lor au petrecut un an, studiind toate procesele în detaliu.

Un an mai tîrziu s-au întors acasă, dar ministrul Culturii între timp se schimbase, proiectul fiind dat uitării. Le-a luat foarte mult timp pînă au obținut o cameră într-un subsol, confecționîndu-și ei înșiși echipamente improvizate din materiale, găsite la deșeuri. În țară situația cu locurile de muncă era critică, i-a ajutat în 1995 primarul de atunci Serafim Urechean, la rugămintea lui Iulian Filip, fiindu-le repartizată o încăpere la Școală de Muzică „Maria Bieșu" din sectorul Sculeni. P. Talpalaru a reușit să pună pe picioare afacerea, livrînd viori la Sankt-Petersburg și Moscova. Dar în anul 1998 a avut loc defaultul, el avînd semnat un contract mare de livrare în ruble în Rusia, s-a trezit că rubla s-a devalorizat de mai multe ori și ca urmare a pierdut mai toți banii, dar și piața de desfacere și mijloacele bănești, pentru procurarea materialelor pentru lucru etc.

Maestrul le-a propus băieților să rămână în atelier la autogestionare, dar ei s-au dus care și încotro, erau tineri, trebuiau să-și facă rostul în viața: să întemeieze familii, să aibă o casă. Așa că Pavel a început să lucreze singur, așa continuînd pînă astăzi.

Mai mult de douăzeci de ani meșterul de viori Pavel Talpalaru confecționează viori, iar pentru a testa instrumentele, folosește un mecanism unic care imită cîntatul la vioara, mașina fiind proiectată și creată chiar de el.

Pavel nu știe să cînte la vioară și consideră că acest lucru nu este necesar, că trebuie doar să știi să auzi și să asculți vioara. El face diverse viori: clasice, executate după standardele Guarneri, Stradivari, Amati și unele cu totul neobișnuite. De exemplu, un client din Statele Unite ale Americii pentru interpretarea pieselor în stil "country" a dat comandă să i se facă o vioară electrică cu trompetă, a avut, de asemenea, comenzi și pentru viori cu cinci și șase coarde. A avut mai multe experiențe unice, executînd o vioară electrică în formă de dolar, tirbușon, dar dlui nu consideră că astfel de lucrări sînt instrumente muzicale.

Printre clienții lui Pavel Talpalaru sînt multe celebrități, printre care membri ai cunoscutelor ansambluri folclorice, dar și vedete precum: Natalia Barbu, Valentina Naforniță, Boris Covali etc., dar dlui nu-i place să afișeze acest lucru.

Pavel Talpalaru continuă să fie interesat de absolut tot ceea ce ajunge în cîmpul atenției sale: electronică, muzică, mașini, militărie, inginerie, perfecționîndu-și continuu măiestria.

La crearea unei viori Pavel lucrează nu mai puțin de trei luni, iar atunci cînd vine vorba de o vioară unică, lucrată manual, procesul poate dura pînă la un an.

În anul 2011, maestrului lutier Pavel Talpalaru i-a fost conferit titlul onorific "Meșter-Faur".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.