Latieva Lidia

Lidia Latieva - prozaic, critic, scenarist. Membru Uniunii scriitorilor din Moldova.

S-a născut la 8 noembrie 1937 în or.Voznesensc regiunea Nicolaev, Ucraina. Şcoala media a absolvit la Odesa (1955), iar studiile superioare la facultatea de jurnalism la Universitatea de stat din or. Leningrad (1960). După studiile la universitatea se deplăsează în Moldova unde începe se colaboreză în calitate de corespondent la ziarul "Sovet scaia Moldavia", iar din 1966 trece la redacţia ziarului "Chişinăul de Seară". Aceşti primii paşi în domeniul jurnalisticii au călit caracteru tinerii specialiste, ea a devenit mai îndrăzneaţă, nu evita riscurile legate de profesie. Ca direcţie în jurnalism a ales oglindirea literaturei şi artei din Moldova. Mereu o puteai vedea la premierile teatrali şi cinematografice, lansarea cărţilor, editate în republică, expoziţii de pictură şi concerte tinerilor talente. După publicaţiile L.Latieva anii 60-80 putem urmări etapele dezvoltării vieţii culturale şi artistice în Moldova.

Cu timpuri Latieva începe să treacă la forme noi de creaţie literar. Debutul ei în literatură a fost povestirea "Irca", publicată în 1961 despre soarta anevoioasă a copiilor în anii postbelici. Această poves­tire a trezit un mare interes în rîndurile cititorilor. Pe urma acestei povestiri Latieva a scris şi o ofertă pentru un scenariu de film artis­tic, dar proectul din păcate n-a fost realizat. Însă Litieva nu sa deza­măgit de profesie. Ea editează noi opere literare: "Ciudata" (1964), "Baical" (1965), "Vulturii rămîn în cer" (1966). Pe urma acestei povestiri documentare despre tinerii patrioţi a rezistenţei antifasciste în ulti­mul război iarăşi a fost iniţiat un proiect de film artistic dar în cadru unui concurs a biruit alt scenariu unui judecător Popov la procesul contra trădătorilor rezistenţei comsomoliste din Cahul în fostul război. Acest proiect a fost realizat de regizorul V. Pascaru ("Nimeni afară de tine").

Latieva continue activitatea sa în deferite domenii: scrie recenzii şi articole despre filme şi spectacole, editează cărţi noi: "Ţara din care am provinit toţi noi" (1977), un roman cu o problemă socială acută "Divorţul" (1980). Culegerea voluminoasă de articole "Întîlniri cineprovizibil" (1988) ne face cunoscuţi cu regizorii şi actorii renumiţi din Moldova. Încercă să facă primii paşi şi-n domeniul dramaturgiei. În 1980 ea scrie o piesă pentru teatru "Cei luminaţi de soare - aşteaptă".

În calitate de scenarist Latieva debutează la "Moldova-film" cu un scenariu pentru film documentar "Calea spre sine" (1985) regizorul O.Tulaev.

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1945
Populația:
179 locuitori

Rubleniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Rubleniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Soroca și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 179 de oameni. Satul Rubleniţa Nouă a fost înființat în anul 1945.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.