Șanțevaia Cornelia

Cornelia Șanțevaia - actriţă de teatru şi cinema, poet şi dramaturg.

S-a născut la 26 iulie 1963 în comuna Trebujeni, raionul Orhei, Moldova, în centru Holvudului moldovenesc unde cineaştii moldoveni au filmat aproape o treime din filmele sale. Într-un aşa loc pictoresc nu putea să nu se nască aşa o fiinţă gingaşe şi talentată ca Cornelia, mai ales că sa născut ea întro zi şi o lună la 26 iulie cu aşa oameni iluştri ca Vasilii Şucşin şi Petrea Baracci. Talentul actoricesc a Corneliei a în­ceput să se dizvolte chiar din copilărie. De sigur că fetiţa a fost ob­servată de maestru cursului de la VGIK An atolii Romaşin la care a stu­diat Cornelia în curs de patru ani.

Soarta acestei prime promoţie al actorilor moldoveni de la VGIK a fost deferită. Era deacum anul 1989. Studioul "Moldova-film" a redus senţial numărul de filme produse pentru ecranul unional: 2-3 unităţi în Ioc de 5-6 din anii precedenţi. A încetat să funcţioneze şi teatru-studiou al actorilor de film, unde tinerii absolvenţi ai VGIKului putea să mai activeze. Aproape toţi sau reşchirat pe la teatre diferite din ţară. Cornelia a avut un mic noroc. După studii la facultate ea încă doi ani a activat în calitate de stajor la catedra "Metodic a predării maestriei actorului" al VGIKului. Intorcînduse la Chişinău sa angajat la Teatru dramatic rus "A.P.Cehov" din capitală. Din primele luni de zi­le aici ia propus roluri de valoare în repertoriul teatrului. Aceste au fost Ranevskaia în "Livada cu vişine" de A.P.Cehov, Natalia Dmitrievna în "Prea multă minte strică" de A.Griboedov, Gonerilia în "Regelel Lir" de W.Şaecspir, Lili în piesa lui D.Patric "Ciudata missis Sevidj", Frazina în "Casatoria de nevoie sau şcoala bărbaţilor şi muierilor" de Jan Batist Molier.

Cu vreme la Cornelia se mai descoperă un dar poetic. Colinele natale al Orheiului Vechi cheamă la gînduri romantice. Cornelia începe să scrie versuri. În 2002 apare prima placheta de versuri întitulată "Cînd mă voi întoarce". De la poezii trece la ocupaţia cu dramaturgia. În 2004 ea scrie o piesă pentru teatru cu titlu "Sunaţi şi voi deschide". Nici nu sa aşteptat că piesa scrisă de ea va fi decernata cu premiul doi la concursul naţional al dramaturgiei teatrale. Peste un an această piesă vede lumina scenei. Iar Cornelia deacum scrie încă o piesă "Apocalipsisul se amînă". Şi iarăşi piesa este menţionată cu o diplomă specială la concursul dramaturgiei din Moldova.

Pe vremuri Emil Loteanu a iniţiat un concurs: "Alo.Căutăm talente!". Stoparea producerii filmelor în Moldova a întrerupt acest proces. Acum al tre ele an demarează concursul "Moldova are talent". Cornelia Şanţevaia confirmă această sintagmă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1631 locuitori

Dumbrăviţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dumbrăviţa, Valea lui Vlad și Bocancea-Schit. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1631 de oameni. Satul Dumbrăvița a fost atestat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.