Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Iovu Vasile

S-a născut la 24 iulie 1950 în satul Bardar, raionul Ialoveni, Republica Moldova, într-o familie de ţărani, cu şase copii. Dragostea pentru muzică a moştenit-o de la mama sa Maria, care cînta foarte frumos. Muzica l-a atras de mic, primele încercări de a cînta le face la o muzicuţă nemţească, găsită întîmplător pe la vîrsta de 4 ani. Văzîndu-l atît de pasionat de muzică, sora mai mare îl duce la Chișinău, astfel la vîrsta de 10 ani, Vasile Iovu devine elev la Şcoala de Muzică de pe lîngă Conservator, unde studiază flautul.

Pe parcursul anilor 1967-1971 este student la Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice de la Chișinău, clasa flaut şi dirijat de orchestră a profesorului Filip Evtodienco. Înainte de examenele de absolvire de la Academie, află că la Vilnius, (1971) va fi un concert „Doinele Armatei” - protagonistul concertului este Gheorghe Zamfir, cu care face cunoştinţă şi care îi va marca întreaga carieră, căci artistul îi împărtăşeşte din experienţa sa.

Începe să cînte în orchestra „Folclor” în anul 1970, iar din anul 1972 şi pînă în prezent este solist instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radiofuziunii Naţionale, dar şi a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” de la Chișinău.

În anul 1976 apare la editura „Chișinău”, culegerea sa „Melodii şi jocuri pentru nai”, iar în anul 1982 lucrarea didactică „Metode de nai”, destinată învăţămîntului muzical mediu şi universitar (completată şi reeditată în anul 2007).

În anul 1985 Vasile Iovu decide să urmeze cariera de profesor, deschide o clasă de nai la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în anul 1990 îşi apără doctoratul, devine docent la aceeaşi instituţie, are mulţi discipoli. În anul 1992 fondează și conduce ansamblul instrumental „Vasile Iovu”.

Vasile Iovu a concertat în peste 30 de ţări (printre care SUA, Anglia, Elveţia, Franța, India, Australia, Japonia, Germania, China ş. a.), cucerind publicul, mai ales pentru că tradiţional prima parte a concertelor sale include piese clasice, iar cea de-a doua, de regulă, populare. Repertoriul său este foarte variat stilistic şi în ce priveşte genul: de la muzica populară, precum am menţionat pînă la cea simfonică, uşoară, de cameră. A avut ocazia să cînte сu: Ion Bratu, Dumitru Blajinu, Gheorghe Zamfir, Veronica Mihai, Teodor Negară, Constantin Baranovschi, Serghei Cuciuc, Serghei Creţu, Leonid Moşanu, Petre Neamţu, Mihai Bătranu, Nina Ermurachi, Boris Rudenco, Ion Bas, Ion Dascăl, Angela Păduraru, Dumitru Gheorghiţă, Valentina Cojocaru ş. a.

Premii şi titluri: Laureat al Concursului artiştilor de estradă de la Moscova - premiul I -1974; Laureat al Festivalului mondial al studenţilor şi tineretului, ediţia a XI-ea – Havana - 1978; Titlul onorific - Artist Emerit din Republica Moldova - 1980; Titlul  onorific - Artist al poporului din Republica Moldova - 1989; Decorat cu cea mai înaltă distincție - „Ordinul Republicii” - 2000.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.