Finiti Sergiu

Finiti Sergiu ‒ actor de teatru şi film, interpret de muzică folk.

Maestru în Artă (1996).

Născut la 25 martie 1952 în satul Oziornoie(Babele), raionul Ismail regiunea Odesa Ucraina. În anul 1973 absolveşte Institutul de Arte „G. Muzicescu”, specialitatea „regizor de teatru popular”, în acelaşi an este angajat în calitate de actor la Teatrul Academic muzical-dramatic „A. S. Puşkin”. Pe parcursul anilor 1979-1981 este actor la teatrul „Coleso” de la Cernăuţi. De-a lungul anilor îmbină activitatea actoricească cu cea de muzician. În anii 1979-l996 joacă pe scenele mai multor teatre din Moldova şi Ucraina. Perioada anilor 1986-1989 l-a marcat ca interpret (chitară electronică), căci face parte din ansamblul instrumental „Legenda”, susţinînd mai multe concerte. Apoi revine la profesia de actor, de astă dată la teatrul „Ion Creangă”, ca în anul 1996 să devină actor la teatrul „Satiricus”, unde activează pînă în prezent.

Cele mai reuşite roluri ale actorului pe scena teatrului „A. S. Puşkin” au fost: Vasilică ‒ „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, Guliţă ‒ „Două fete şi o neneacă” de Vasile Alecsandri, Atillo ‒ „Om şi gentilom” de Eduardo de Filippo, iar pe scena teatrului „Satiricus”: Ursu ‒ „Ciuleandra” de I. Rebreanu, Farfuridi ‒ „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, Tiberius ‒ „Caligula” de J. Toman, Patronul ‒ „Salvaţi America” de D. Crudu ş.a.

După părerea conducătorului artistic al teatrului „Satiricus” ‒ Sandu Grecu, „Sergiu Finiti ca factură era pregătit pentru Teatrul „Satiricus”, pentru că chiar de la începutul anilor ’90, teatrul pleda pentru un actor total, un actor universal, care ar cînta şi s-ar mişca bine în scenă, ar poseda de minune arta transformării”.

Sergiu Finiti îl consideră naş în ale cinematografiei pe Emil Loteanu, căci cariera sa de actor de cinema a început cu debutul în filmul „Şatra urcă-n cer”, la recomandarea lui Dumitru Caraciobanu, după filmările peliculei „Lăutarii”. Pe atunci Finiti era student în anul doi la Institutul de Arte.

„Întîlnirea cu Loteanu a fost prima mea şcoală de artă cinematografică”, ‒ avea să mărturisească actorul mai tîrziu. Sergiu Finiti s-a filmat în circa 15 filme la diverse studiouri cinematografice.

Filmografia:
„O şatra urcă-n cer”, 1976 ‒ „MOsfilm”‒ Bubulea,
Pe urmele fiarei”, 1976 ‒ aghiotantul lui Cotovschi,
Făt-Frumos”, 1977 ‒ drăcuşorul,
Cetatea”, l978 ‒ Iovan Burici,
Unde eşti, dragostea mea?”, I980 ‒ Gheorghe,
„Şcoala” (Studioul cinematografic Odesa),1980 ‒ ţigănaşul,
Nesfîrşita lună a căuşului”, l984 ‒ Petre Gangur,
„Răsăritul zbuciumat”, l984 ‒ rol episodic,
Vînt sălbatic”, 1985 ‒ rol episodic,
Deţinutul misterios”, 1986 ‒ soldat,
Corbii prada n-o împart”, 1988 ‒ rol episodic,
„Medeea-80”, 1988 ‒ primar,
„Adio bacalaureatul nostru”, film artistic de scurt metraj 1989,
„Polobocul”, studioul „Bucium”, 1991 ‒ muzicantul,
„Un iepure deasupra prăpastiei”, 2006, Rusia ‒ rol episodic,
„Nunta în Basarabia”, 2008 ‒ rol episodic.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
793 locuitori

Zorile este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zorile, Inculeţ și Ocniţa-Ţărani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 793 de oameni. Satul Zorile a fost întemeiat în anul 1964.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.