Materiale din compartiment: Photo gallery |

Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun (1400 - 1432) fiul lui Roman I. A fost cea mai lungă, după Petru I Muşat, domnie.

S-a caracterizat prin stabilitate, pace şi dezvoltare în toate domeniile. Alexandru cel Bun a continuat opera de întregire a ţării, întîi de toate prin popularea şi valorificarea spaţiului Pruto-nistrean, a dat un puternic impuls dezvoltării economiei prin emiterea primului, în Moldova, privilegiu comercial (acordat lvovenilor). Diplomat abil, a dejucat intenţiile acaparatoare ale Poloniei şi Ungariei prevăzute în Tratatul de la Lublau (1412); Moldova pentru prima dată ia parte la întruniri internaţionale (Tratativele de la Luţk din 1429).

Alexandru cel Bun a aplanat conflictul cu Patriarhia de Constantinopol: Mitropolia Moldovei şi-a păstrat autonomia, a fost recunoscută canonicitatea mitropolitului Iosif. A purtat grija păstorească faţă de Biserica Pravoslavnică din Moldova: a statornicit episcopiile de Roman şi Rădăuți, a construit mănăstirea Bistriţa (1407), declarînd-o necropolă voievodală; din vremea domniei lui se documentează mănăstirile Moldovița, Pobrata, Vărzăreşti; a adus moaştele mucenicului Ioan cel nou de la Cetatea Albă la Suceava. Pe vremea lui oştenii moldoveni s-au încununat de slavă în bătălia de la Grunwald (1410), la asediul cetăţii Marienburg (1422)… Moldova lui Alexandru cel Bun de două ori a fost atacată de armatele Ungrovlahiei (Munteniei), în 1429 şi 1430, dar moldovenii i-au respins pe năvălitori. La 1420 turcii „sub îndemnul lui Dan al II-lea, domnul Ungrovlahiei, au atacat fără reuşită Cetatea Albă” (primul atac al turcilor asupra Moldovei).

Alexandru cel Bun s-a stins din viaţă în ianuarie 1432, „lăsînd în urmă o Moldovă bine aşezată şi liberă”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
546 locuitori

Caracuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Berlinţi, raionul Briceni. Localitatea este situată la o distanţă de 6 km sud-vest de oraşul Briceni, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 546 de oameni.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.