Tolocenco Vasile

Tolocenco Vasile ‒ publicist, scenarist, veteran de război, jurnalist emerit.

Născut la 30 iulie 1922 în satul Tîrnăuca, raionul Slobozia, Moldova. Participant la cel de-al II-lea Război Mondial.

În anul 1953 absolveşte Universitatea de Stat de la Chişinău, Facultatea de Filologie. Urmează aspirantura la Institutul de Literatură a Universităţii „M. Gorki" de la Moscova. Activează în calitate de colaborator ştiinţific al secţiei „Cultură, Învăţămînt şi Ştiinţă" din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pe parcursul anilor 1953-1963. A fost redactor-şef al studioului cinematografic „Moldova-film"(1963-1968) şi al Enciclopediei Sovietice Moldoveneşti în 8 volume.

Debutează cu o serie de povestiri documentare în anul 1953, publicate în diferite culegeri. Semnează mai multe scenarii de filme documentare la studiourile „Moldova-film" şi „Telefilm-Chişinău", impunîndu-se, astfel, şi în calitate de scenarist.

S-a ocupat de reeditarea operelor unor asemenea scriitori precum: D. Milev, N. Cabac, N. Marcov etc. A publicat numeroase articole despre literatura şi arta Moldovei. Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, vicepreşedinte al Organizaţiei Veteranilor din municipiul Chişinău.

Distincţii:

Om emerit al Republicii Moldova,
Medalia „Meritul civic", 1997.

Se stinge din viaţă în anul 2006 la Chişinău.

Filmografia:

„Asociaţii pentru producerea laptelui în Moldova", 1974 ‒ social, în colaborare,
„Moldova-73", 1973 ‒ documentar,
„Într-un pas cu savanţii patriei", „Moldova-film", 1975 ‒ documentar,
„Centrul ştiinţific", „Moldova-film", 1975 ‒ documentar,
„Moldova mea", 1979 ‒ documentar,
„Lupte pentru Moldova", 1983 ‒ documentar, în colaborare.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
106 locuitori

Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.