19 september 2014, 14:08 views 21622

Balta – capitala RASSM

În anii 1924–1929, orașul Balta a fost capitala Republicii Sovietice Socialiste Autonome Moldovenești, parte a RSS Ucrainene. După proclamarea RSSM în 1940, regiunea Balta a fost scoasă din componența republicii moldovenești și a fost trecută în cadrul Ucrainei.

La momentul creării republicii autonome, capitală oficială a fost proclamat „orașul vremelnic ocupat Chișinău", Balta avînd doar statut de capitală executivă.

Astăzi, orașul Balta este centrul administrativ al raionului cu același nume și se află la 218 km de capitala regiunii, Odesa.

Balta este un oraș cu o istorie interesantă. A fost fondat pe la 1730 de principele polonez Józef Lubomirski, care stăpînea pămînturile între rîurile Codîma și Iagorlîc. În secolul al XVIII-lea au existat două orașe separate pe malurile opuse ale rîului Kodîma. Primul era o așezare moldoveană numită Balta (unii savanți afirmă că denumirea ar veni din turcă și s-ar traduce ca secure, însă este incontestabilă originea molodvenească a toponimului). Al doilea a fost orașul polono-lituanian Józefgród, numit astfel în cinstea princepelui Józef Lubomirski, fondatorul fortăreței poloneze. În 1791, la finele războiului ruso-turc, pămînturile de pe malul drept al rîului Codîma au trecut în cadrul Imperiului Rus, la fel și așezarea Balta. Localitatea a fost populată masiv cu coloniști lipoveni, ucraineni, dar majoritatea populației o alcătuiau moldovenii. Józefgród și Balta au fost unite în 1797, cînd acest teritoriu a trecut definitiv în componența Imperiului Rus.

Una dintre cele mai vechi zone urbanistice din Balta este piața orașului fondată la începutul secolului al XVIII-lea de principele Józef Lubomirski, care a construit un castel pe malul înalt al rîului Kodîma. După moartea lui, principele Stanislaw Lubomirski a amenajat piața construind o biserică poloneză și un palat (în prezent – Colegiul pedagogic). Începînd cu 1797, orașul Balta a devenit centru de uezd în cadrul guberniei Podolia. Atunci au fost ridicate Catedrala Ortodoxă, edificiul administrației orașului și trezoreria.

În perioada sovietică, cînd Balta a devenit capitala RASS Moldovenească, în castel a fost amplasată unitatea de pompieri, iar turnul de pompieri construit în 1925 a devenit un simbol al orașului.

În anii 1924-1929, datorită numărului mare de moldoveni în satele din jurul orașului Balta, acesta a fost desemnat drept capitală a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești în componența Republicii Sovietice Socialste Ucrainene. În 1929 capitala RASSM a fost transferată la Tiraspol. După proclamarea RSSM în 1940, raionul Balta a fost scos din componența republicii moldovenești și a fost trecută în cadrul Ucrainei.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1532
Populația:
3620 locuitori

Cociulia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cociulia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3620 de oameni. Satul Cociulia a fost menționat documentar în anul 1532.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.