28 martie 2024, 18:02 views 22023

Pohorniceni, raionul Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1787
Populația:
951 locuitori

Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.35 km. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni, dintre care 47.74% - bărbaţi și 52.26% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.58% - moldoveni, 0.21% - ucraineni, 0.21% - ruşi.

În satul Pohorniceni au fost înregistrate 310 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.1 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

În perioada sovietică aici s-a aflat o brigadă complexă a gospodăriei colective „S. Lazo" cu sediul în s. Piatra (fost Lazo). În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

[în sus]Monumente istorice

La distanța de 4 km spre sud-est de satul Pohorniceni sau 3,5 km sud-est de la Slobozia-Orhei, la marginea pădurii în locul numit Petruha săpăturile arheologice au scos la lumina zilei o așezare medievală timpurie din sec.V-VII, VIII-IX, X-XI, XII-XIII și sec.XIV.

Așezarea este plasată pe marginile de est și de vest ale unui defileu adînc orientat pe axa sud-nord. În partea de vest teritoriul așezării se ara anual, iar spre sud și est este acoperit de pădure.

Tot aici ai fost descoperite așezări ale culturii Cucuteni-Tripolie (mil.IV-III î.Hr.), culturii ceramicii cu multe brîuri (sec. XVII-XVI î.Hr.), culturii Noua (sec.XIV-XII î.Hr.), culturii Chișinău-Corlăteni (sec.XII-X î.Hr.), culturii Basarabi-Șoldănești, sec.IX-VIII î.Hr), culturii geto-dace (sec.IV î.Hr.), culturii Poienești-Lucașeuca (sec.II-I î.Hr.), culturii Sîntana de Mureș-Cernjahov (sec.III-IV) și culturii medievale tîrzii (sec.XV-XVII).

Au fost depistate fragmente de ceramică lucrată cu mîna din sec.V-VII, VIII-IX, lucrată la roată din sec.X-XIV și diferite obiecte din fier, bronz, argint, os, lut ars etc.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1753
Populația:
7900 locuitori

Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.