03 octombrie 2023, 22:59 views 12538

Mocearovca, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
120 locuitori

Mocearovca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Grigoriopol și la 90 km de Chișinău. Satul Mocearovca a fost întemeiat în anul 1921.

[în sus]Populația

Conform datelor din anul 2012, populaţia satului constituia 120 de oameni.

[în sus]Istoria localitații

Satul Mocearovca a fost întemeiat în anul 1921. Apare pe harta geografică a RASSM. S-a aflat în subordinea sovietului sătesc din Carmanova, dar în 1978 e transferat în sovietul sătesc Maiac. Recensămîntul din 1979 găsește Mocearovca în subordinea sovietului Carmanova, avînd 303 locuitori.

Recensămîntul din 1989 înregistra în Mocearovca 193 de oameni. În prezent satul Mocearovca, amplasat la frontiera cu Ucraina, în partea de nord-est aproape se contopește cu satul ucrainean Pavlovca.

În perioada sovietică aici s-a aflat o brigadă de cîmp a Sovhozului-Şcoală de Zootehnie şi Medicină Veterinară cu sediul în Carmanova. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, grădiniță, magazin.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.