08 decembrie 2023, 04:34 views 17987

Troian, raionul Leova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Satul are o suprafaţă de circa 0.41 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.64 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni, dintre care 50.31% - bărbaţi și 49.69% - femei. Structura etnică a populaţiei: 34.88% - moldoveni, 2.16% - ucraineni, 0.62% - ruşi, 0.93% - găgăuzi, 61.42% - bulgari.

[în sus]Istoria localitații

Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Hramul satului se sărbătorește la 8 noiembrie, de Sf. Dumitru.

[în sus]Monumente istorice

Monumentul istoric „Valul lui Traian” reprezintă o fortificaţie din perioada antică tîrzie, atestat pentru prima dată documentar la 13 martie 1489. Valurile sînt situate în partea de sud a Republicii Moldova şi prezintă 2 ramificaţii principale: "de jos" şi "de sus". Valul de jos are o lungime de 126 km şi se întinde de la satul Vadul lui Isac pînă la or. Tatarbunar, pe teritoriul Ucrainei. Valul de sus are lungimea de 138 km avîndu-şi graniţa între orașul Leova la vest şi satul Copanca de lîngă Chiţcani la est, iar în raionul Leova începe din satul Filipeni, trece prin satul Troiţa şi urmează drumul spre raionul Cimişlia pe lîngă satele Troian, Ialpugeni, Caracui şi Sărăţica Nouă.

Înălţimea “Valurilor” în prezent nu depăşeşte 1,5-3 metrii. Unii specialişti în domeniu sînt de părerea că “Valurile lui Traian” sînt rămăşiţele construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare dintre romani şi lumea „barbară”, neromană. Alţii consideră că “Valul lui Traian” a fost ridicat în secolul al IV-lea de către triburile goţilor, aliaţi ai Imperiului Roman, în scopul protejării dispozitivelor de apărare de la gurele Dunării, prin crearea unei zone tampon.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.