Imprimare

Aluat pentru plăcinte şi învîrtite

Varianta veche 

Ingrediente:

  • 2 pahare pline cu vîrf de făină de grîu,
  • 2-3 linguri ulei,
  • 2/3 pahar apă,
  • ½ linguriţă sare,
  • 2 linguri oţet.

Mod de preparare:

Se amestecă apa, uleiul, oţetul şi sarea. Făina se cerne, se pune pe masă grămăjoară, în centru se face o adîncitură în formă de pîlnie, în ea se toarnă amestecul, apoi se frămîntă aluatul, bătîndu-se de masă. Cînd aluatul este gata (nu se mai lipeşte de mîini), se împarte în bucăţi nu prea mari, se formează chifle, se acoperă cu un şerveţel cald şi se lasă pentru 30-40 minute. După aceasta aluatul se întinde în foi, se pune pe o faţă de masă curată presărată cu faină şi se întinde atent cu mîinile pînă se obţine grosimea unei foi de hîrtie. Marginile mai groase se taie, aluatul se lasă să se usuce puţin, apoi se unge cu ulei.
Plăcintele şi învîrtitele moldoveneşti se fac din cel puţin 10-12 foi subţiri de aluat, fiecare se unge bine cu ulei.

Varianta nouă 

Ingrediente:

  • 1½ pahare făină de grîu,
  • 1 ou,
  • ½ pahar unt topit,
  • 1 linguriţă ulei,
  • 2/3 pahar apă,
  • linguriţă sare.

Mod de preparare:

Se amestecă apa, oul, uleiul şi sarea. Făina se cerne, se pune pe masă grămăjoară, în centru se face o adîncitură în formă de pîlnie, în care se toarnă amestecul, apoi se frămîntă aluatul pînă devine elastic, se formează o bilă, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Apoi aluatul se împarte în bucăţi nu prea mari, se întinde în foi subţiri, foile se stropesc cu unt topit şi se pun cîte 2-3 împreună.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1