Imprimare

Sarmale moldoveneşti cu carne

Ingrediente:

•    50-60 bucăţi de frunză de vie,
•    500 g de carne de porc,
•    2-3 ceapă,
•    2-3 linguri de orez,
•    3 linguri de ulei vegetal,
•    1 lingură de pireu de ardei dulce,
•    ½ pahar de borş acru de casă sau un vîrf de linguriță de sare de lămîie,
•    1 lingură de pireu de roşii,
•    2-3 roşii,
•    1 pahar de smîntînă,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    foi de dafin,
•    1 lingură de verdeaţă tocată.

Mod de preparare:

Spălaţi şi opăriţi frunzele tinere de viţă-de-vie.

Prepararea umpluturii. Carnea de porc cu straturi de slănină se taie cubuleţe mărunte. Alegeţi orezul, spălaţi-l şi fierbeţi-l timp de 3-5 minute într-o cantitate mare de apă, strecuraţi-l şi răciţi-l. Puneţi carnea în orez, adăugaţi ceapa prăjită, sare, piper negru măcinat, verdeaţa tocată mărunt, roşiile decojite, tăiate cubuleţe, un pic de bulion pentru ca să fie mai suculente şi amestecaţi bine.

Puneţi pe frunzele de viţă-de-vie umplutura şi învîrtiţi-le astfel ca să obțineți conuri (pliculeţe), puneţi-le în ceaun sau într-un vas cu fundul gros rînduri, turnaţi bulionul, puneți piure de ardei dulce, acoperiţi cu frunze şi fierbeţi înăbuşit cu capac, pînă sunt aproape gata, apoi turnaţi borş acru de casă, piureul de roşii, care a fost prăjit un pic, diluîndu-l cu bulionul rămas după fierberea sarmalelor, mai lăsaţi puţin pe foc. La o porţie revin 10-15 sarmale (de mărimea unei nuci).

Se servesc cu smîntînă.

În perioada de iarnă pentru prepararea sarmalelor sînt folosite frunze de viţă-de-vie sărate, care trebuie spălate, apoi opărite înainte de a fi întrebuinţate.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1