25 martie 2024, 10:30 Sănătate views 29140
Top 4 plante din casa ta care te pot ucide
Foto: unica.ro
25 martie 2024, 10:30 Sănătate views 29140

Top 4 plante din casa ta care te pot ucide

Toată lumea are plante prin casă sau apartament, ca să nu mai vorbim de posesorii unor superbe grădini. Ceea ce nu ştie foarte multă lume este cît de otrăvitoare sînt unele dintre cele mai banale plante din jurul nostru. Iată 4 plante din casa ta care te pot ucide şi cum să te fereşti de toxicitatea lor.

Rubarba (R. rhabarbarum)

Pe cît de gustoase sînt plăcintele cu rubarbă, pe atît de ucigătoare sînt frunzele acestei plante, destul de comună mai ales în Ardeal.

Indiferent dacă sînt crude sau gătite, frunzele de rubarbă provoacă celui care le mănîncă arsuri la nivelul gurii, convulsii, hemoragie internă, comă şi moarte.

Tisa(Taxus Baccata)

Una dintre cele mai otrăvitoare plante de grădină din zonele de munte, tisa este aproape în întregime otrăvitoare.

Numai fructele de tisă sînt mai puţin nocive. În Antichitate, extractul de tisă era folosit de vraci pentru avorturi, dar, de mutle ori, rezultatul era moartea mamei şi a copilului.

Nu există antidot pentru această plantă toxică şi otrava din ea acţionează relativ repede.

Dieffenbachia

Această plantă de apartament, asemănătoare cu ficusul este şi ea pe lista celor mai toxice plante din lume. Mestecarea oricărei părţi a plantei cauzează durere groaznică în gură şi gît, urmate de umflarea căilor aeriene, care poate duce la sufocare.

Ciumăfaia (Datura stramonium)

Ciumăfaia este o specie de plante toxice din genul Datura, familia Solanaceae, cunoscută în popor ca iarba dracului, seminţele nebune, sau trompeta îngerilor.

Simptomele de otrăvire cu această plantă (înghiţirea unei bucăţi foarte mici din frunze sau tulpini este aproape fatală) sînt setea necontrolată, delirul, incoerenţa în vorbire, tulburări de vedere, coma şi moartea.

Sursa: unica.ro

Cuvinte cheie:

plante , pericol , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
104 locuitori

Vesioloe este un sat din cadrul comunei Șipca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Vesioloe alcătuia 104 oameni în anul 2000. Satul Vesioloe a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.