19 mai 2023, 16:00 Literatura views 1178
O nouă ediție Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru”
19 mai 2023, 16:00 Literatura views 1178

O nouă ediție Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru”

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru”, care se desfășoară în perioada 16-19 mai la Iași, Chișinău și Cahul, a fost inaugurată astăzi în capitală cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul regretatului poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”.

Festivalul a avut loc la Iași, pe 18 mai – la Chișinău și pe 19 mai se va încheia la Cahul.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că receptarea lui Grigore Vieru în postumitate, este foarte fastă, dată fiind actualitatea lui permanentă – el a abordat marile teme umane – copilăria, maternitatea, iubirea, sacralitatea și pacea.

Prima zi se va încheia la ora 18.00, în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial cu participarea sopranei Claudia Caia de la Opera Națională București, actorului Nicolae Darie, Artist al Poporului, lui Nicolae Gribincea și a Ansamblului etnofolcloric „Plăieșii”, interpretului Oleg Spînu, participant la „Romînii au talent”, a unor formații artistice consacrate de elevi și studenți. Pe 19 mai, Festivalul se va desfășura la Cahul. La ora 11.00, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” va avea loc spectacolul muzical poetic „Requiem pentru Grigore Vieru” cu participarea elevilor, studenților, cenaclurilor literare și formațiilor artistice.

Prima ediție a Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară ș.a. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași îi poartă numele.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Festival , poezie , Grigore Vieru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.